Jordi
Jordi

Jordi Lemiengre: "Mikken op die top acht"

Naar aanleiding van de derde competitiewedstrijd tegen KAS Eupen spraken we met onze T2 Jordi Lemiengre. We blikken terug op de start van het seizoen en praten over de samenwerking met zijn goede vriend en hoofdtrainer Yves Vanderhaeghe. Eindigen doen we zoals altijd met de dilemmaronde.

21/08/2020

Na twee wedstrijden telt KV Kortrijk drie punten. Op de openingsspeeldag verloor KVK in eigen huis van Waasland-Beveren, maar het kaapte wel de drie punten weg in Gent. “Qua puntenaantal zijn we tevreden, maar we hadden de punten eerder omgekeerd verwacht: de drie punten tegen Beveren en eerder verliezen op Gent. Een dikke pluim voor de groep om in Gent te winnen. Jammer van eerste wedstrijd tegen Beveren. Dat was toch een domper. We begonnen wel sterk, maar waren misschien iets te naïef bij die eerste kans van Waasland-Beveren. We hebben het onszelf moeilijk gemaakt. Wat we neerzetten in Gent, daar kan je als trainer enkel fier op zijn. Met de mentaliteit en de organisatie zo’n resultaat halen, is uitermate sterk”, aldus Jordi Lemiengre.

Kvk Bev 3
Kvk Bev 3

Impact van lege stadions

Volgens onze T2 hebben de lege stadions zeker een impact. “Op Gent komen we op voorsprong, maar op het uur viel die gelijkmaker. Het feit dat er geen supporters aanwezig waren, speelde misschien wel in ons voordeel. In een uitverkochte Ghelamco Arena zou het na die gelijkmaker waarschijnlijk veel moeilijker geweest zijn. Maar dat kan je ook zeggen over onze eerste wedstrijd. Bij de gelijkmaker van Mboyo ging de steun van ons publiek nog groter geweest zijn. Voor de meeste thuisploegen is dat wel een groot nadeel, spelen zonder publiek. Hopelijk kunnen we snel opnieuw supporters toelaten, want iedere voetballiefhebber wil niets anders dan met publiek spelen. Het is ook een stuk animatie. Mensen kijken uit naar de wedstrijddagen.”

Geen zes op zes

Charleroi, Standard en Beerschot pronken helemaal bovenaan het klassement met zes op zes. Al zat een zes op zes voor KVK er misschien wel in, dat vindt ook Jordi Lemiengre. “We winnen op Gent, maar we verliezen eerst thuis tegen Waasland-Beveren. Dan zat een zes op zes er misschien wel in. Het is nu niet zo, maar met dezelfde mentaliteit moeten we nu de drie punten thuis proberen te houden tegen Eupen. Dan hebben we zes op negen en kan je spreken van een geslaagde competitiestart.”

KV Kortrijk – Eupen : M’Boyo Foto VDB / BART VANDENBROUCKE
KV Kortrijk – Eupen : M’Boyo Foto VDB / BART VANDENBROUCKE

Vooruitblik Eupen

Vanavond wacht Eupen voor de derde competitiewedstrijd van het seizoen, onze tweede thuiswedstrijd. Al vindt Jordi Lemiengre de Oostkantonners een taaie tegenstander. “We moeten de wedstrijd met dezelfde mentaliteit en organisatie aanpakken als de wedstrijd op Gent. We moeten ons blok nu wel hoger zetten, maar we moeten niet denken dat we met de vingers in de neus zullen winnen tegen Eupen. Eupen is een goede ploeg en heeft maar één op zes. Zij moeten iets halen, anders hebben ze een gemiste start. Maar als wij zes op negen halen, hebben we een mooie start.”

Eupen verraste vriend en vijand met de komst van Adriano (ex-FC Barcelona) en Victor Vazquez (ex-Club Brugge). Daarnaast haalden ze ook onder meer Stef Peeters van Cercle Brugge en Miangue. “Het is altijd een beetje afwachten. Nieuwe spelers vallen niet direct als een puzzel in mekaar. Het zijn jongens die al iets verdiend hebben in hun carrière. Eupen heeft nu wel een goede ploeg met heel wat wisselmogelijkheden”, vindt onze assistent-trainer.

KV Kortrijk – Eupen : Hannes Van Der Bruggen Foto VDB / BART VANDENBROUCKE
KV Kortrijk – Eupen : Hannes Van Der Bruggen Foto VDB / BART VANDENBROUCKE

Mikken op top acht

KV Kortrijk wil zich elk jaar onderscheiden en ook nu willen de Kerels mikken op die top acht, die uitzicht geeft op die Europese plaatsen. “Elke ploeg die ambitie heeft, wou in het verleden meestrijden voor die zesde plek. Als je altijd resultaten op regelmatige basis haalt, zit die kans erin. We moeten constant spelen om prijzen te behalen, niet zoals vorig seizoen. Toen hadden we een mindere periode en een sterke periode rond Nieuwjaar. Dit seizoen is het de top acht die strijdt voor Europese plaatsen. Dat zijn twee plaatsen meer dan de voorbije seizoenen, maar er zijn nu ook achttien clubs. Het is een gezonde ambitie van KVK om aan te leunen bij die top acht”, aldus Lemiengre.

BV261006
BV261006

Band met Yves Vanderhaeghe

Voor Lemiengre is het zijn tweede seizoen bij de Kerels. “Ik voel me goed hier. Het is de typische West-Vlaamse mentaliteit en die past bij mij. Niet te veel spreken, maar vooral hard werken en karakter tonen. Hier heerst een goede spirit en uitstekende teamgeest. Ook in de trainersstaf is het leuk werken. Iedereen werkt keihard voor elkaar. Ik ben heel blij dat ik hier de kans krijg om een professionele trainerscarrière voort te zetten.”

AA Gent – KV Kortrijk : Yves Vanderhaeghe Foto VDB / BART VANDENBROUCKE
AA Gent – KV Kortrijk : Yves Vanderhaeghe Foto VDB / BART VANDENBROUCKE

Yves is een winnaar!

Jordi Lemiengre kent Yves Vanderhaeghe heel goed. In het verleden werkten ze namelijk al nauw samen bij KV Oostende. “Intussen ken ik hem heel goed. Ik voel aan wanneer er iets scheelt of wanneer ik hem extra moet steunen. Yves leunt ook dicht aan bij mijn karakter. Onze manier van werken klikt.” Jordi vindt het dan ook geen probleem om een bloemetje te werpen richting onze hoofdcoach. ”Zowel als trainer als persoon is hij een winnaar. Hij doet alles voor de overwinning, tot in de kleinste details. Weliswaar op een eerlijke en sportieve manier. Als mens zijn er weinig trainers die op dit niveau zo menselijk zijn als Yves. Hij is echt een lief persoon. Hij toont altijd respect voor alles en iedereen. Na een overwinning bedankt hij iedere speler. Hij zegt altijd dat het de verdienste van de spelers is’, aldus onze T2.

Relatie met spelers

Ondanks het feit dat Jordi onze hoofdtrainer door en door kent, weet Yves Vanderhaeghe hem nog steeds te verrassen. “Hij let heel hard op details. Hij ziet en hoort altijd alles en kan dat ook allemaal verwerken. Op dit niveau is dat heel belangrijk. Hij kan spelers op het perfecte moment triggeren. Yves heeft een goede relatie met de spelers, ook met spelers die naast de selectie vallen. Hij laat nooit iemand vallen en kijkt altijd naar de inzet van de speler en wat hij voor de ploeg doet. Zelfs spelers die terugkeren na een uitleenbeurt, krijgen opnieuw een eerlijke kans om zich te bewijzen.”

Jordi
Jordi

Ambitie als trainer

Op het allerhoogste niveau is Jordi Lemiengre enkel als assistent-trainer aan de slag gegaan. Aan een carrière als hoofdtrainer denkt hij – op dit moment – niet echt. “Ik ga heel blij zijn als ik de rest van mijn trainerscarrière kan werken als assistent op dit niveau. Je moet jouw plaats kennen in deze wereld. Ik heb zelf ook niet op dit niveau gespeeld. Dat is ook iets wat meetelt. Ik wil er altijd alles aan doen om een goede steun en werkkracht te zijn binnen de staf. Dat is eigenlijk mijn ambitie. Ik wil een meerwaarde betekenen in de trainersstaf. Ik doe mijn job heel graag. Ik ben dan ook heel tevreden hoe het nu allemaal loopt.”

BV260967
BV260967

Verschil tussen T1 en T2

Jordi merkt dat het verschil tussen assistent-trainer en hoofdtrainer toch groot is. “Als assistent-trainer kan je tips geven en jouw mening delen, maar als hoofdtrainer moet je knopen doorhakken. Ook de druk is bij een hoofdtrainer veel groter. Een hoofdtrainer wordt ook afgerekend op zijn resultaten en wordt dagelijks aangesproken door de pers en het bestuur. In een moeilijke periode kan het wel eens moeilijk zijn om het hoofd boven water te houden. Als assistent moet je er zijn voor de trainer en de spelers. Je moet hen zo goed mogelijk helpen en begeleiden.”

DIR1912266163
DIR1912266163

Goede band met spelers

En dat vindt hij misschien net een van zijn specialiteiten: een goede band onderhouden met de spelers. “Ik kan iets opbouwen met spelers. Ik ben een optimist. Als iets minder is, zal ik het ook wel zeggen, maar wel op een manier die door de beugel kan. We moeten elkaar helpen en begrijpen. Ik heb ook vaak contact met ex-spelers. Zo heb ik nog een sterke band met Brecht Capon. Onlangs zijn we samen nog iets gaan drinken. Daarnaast stuur ik geregeld berichten naar Fernando Canesin (ex-Oostende) om te horen of alles goed gaat met hem. Ik hoor ook nog steeds Gary Kagelmacher en Andriy Batsula. Dat interesseert mij ook. Als ik een band met iemand opgebouwd heb, toon ik echt interesse. Ik wil graag weten hoe het met die persoon gaat. Ik probeer spelers echt te volgen, puur uit interesse, omdat ik hoop dat alles goed gaat”, besluit Lemiengre.

Dilemmaronde

We schotelden assistent-trainer Jordi Lemiengre ook een aantal dilemma’s voor:

Wie kan op dit moment het beste voetballen: jij of Yves Vanderhaeghe?

“Zonder twijfel Yves Vanderhaeghe. Hij is veel fitter dan ik. Ik heb ook nooit zo goed gespeeld als hij. Als hij een bal trapt, komt die voor 99% aan. Hij toont een oefening en als hij die bal trapt, komt die ook aan.”

Balbezit of omschakeling?

“Voor mij mag het balbezit zijn. Het mooie aan voetbal is dat je de bal kan rondspelen tot je de vrije man vindt die kan scoren. In de omschakeling ben je afhankelijk van de snelheid van de spelers. Dat kan zeker ook mooi zijn om zo’n aanval af te ronden, maar ik verkies toch om uit eigen sterkte te voetballen en zo kansen te creëren.”

Stad Kortrijk of stad Oostende?

“Stad Oostende, omdat ik daar woon. De zee is iets speciaal voor mij, maar als kind kwam ik vaak naar Kortrijk. Ik kende Kortrijk dus al een beetje. De stad is echt vernieuwd en verfraaid: de Leieboorden, het winkelcentrum,… Kortrijk is zeker ook een prachtige stad!”