WhatsApp Image 2023 02 19 At 19.57.26
WhatsApp Image 2023 02 19 At 19.57.26

Joao Silva: ‘Mijn pa is alles voor mij’

In een aantal landen wordt de tweede zondag van juni Vaderdag gevierd. Ook bij ons. Joao Silva kent een andere datum voor de Portugese Vaderdag maar eigenlijk wil hij hem elke dag huldigen: “Mijn pa is alles voor mij.”

11/06/2023

“Bij ons in Portugal en in nog andere Zuid-Europese landen wordt Vaderdag gevierd op 19 maart, het feest van Sint-Jozef,” vertelt hij. “Hij is blijkbaar de patroon van de vaders.”

“Ja, wij vieren dat ook intens, al was ik op dit moment uiteraard hier in Kortrijk. Maar mijn vader kwam samen met mijn moeder en mijn broer wel regelmatig naar hier. Zes keer waren ze hier om telkens één of twee matchen te kunnen meepikken.”

Joao Silva is geboren in Braga, zo’n vijftig kilometer van Porto. In Braga ging hij ook bij de jeugd voetballen. “Mijn vader haalde me elke dag op aan de school en bracht me naar de training. Hij bleef er ook altijd kijken en nam me dan mee naar huis. Ja, hij heeft heel veel gedaan voor mij, zoals zovele vaders wiens zoon voetbalt.”

Het verhaal van ‘papa de taxidriver’ eindigde pas toen Joao 350 kilometer verder in Lissabon ging voetballen, bij de jeugd van Sporting Club Portugal. “Ik verbleef er de hele tijd in de Academy, maar elk weekend kwamen mijn ouders met de auto naar Lissabon om mijn wedstrijd te zien, en ook wel om mij te zien natuurlijk.”

“Ik heb een uitstekende relatie met mijn vader”, vertelt Joao. “Misschien moet ik hem zondag ook nog eens huldigen vanuit Kortrijk. We praten samen over alles.” Zijn vader voetbalde wel bij de jeugd maar hield het op zijn 17 voor bekeken om voorrang te geven aan zijn studies.

Woensdag was onze Portugese verdediger de eerste om de medische tests te ondergaan. “Alles was OK,” zegt hij. “Ik ben klaar om morgen de training te starten.” Volgende week komt ook zijn vriendin naar Kortrijk. Zij is nog haar thesis aan het afmaken aan de hogeschool in Braga.

“Ik hoop dat we een goede seizoensstart kennen en ik kijk uit naar een vruchtbaar voetbaljaar”, zegt de 24-jarige Joao Silva die intussen geniet van… het Portugese weertje in Kortrijk.