WhatsApp Image 2024 05 05 At 20.11.08
WhatsApp Image 2024 05 05 At 20.11.08

Joao Silva: ‘Iedereen wil erbij zijn’

‘10 questions for a captain’, het kan de titel zijn van een televisiequiz. Het is gewoon een afspraak met onze kapitein Joao Silva: ‘10 vragen voor een kapitein’, de enige Kerel die dit seizoen geen enkele van de 39 wedstrijden miste en er straks ook bij is voor de 40ste, de belangrijkste.

23/05/2024

We weten inmiddels al alles over de innemende Portugees uit Braga: dat hij 25 is, een rechtsvoetige centrale verdediger en sinds juli 2022 lid van KV Kortrijk waar zijn contract nog doorloopt. Resten nog 10 vragen.

  1. Je speelde dit seizoen ALLE wedstrijden. Hoe kon dat?

“Ik ben er heel blij mee dat ik alle matchen kon spelen. Dan moet je vele mensen bedanken, de coaches, de staf, de medespelers en zeker ook de toegewijde mensen van de medische staf. Ik verzorg me goed, ik rust veel, maar dat doen de andere jongens ook. En ik weet dat alle spelers altijd willen spelen, dus besef ik dat dit een voorrecht is.”

  1. Je speelde haast alle matchen compleet. Maar in de competitiematch thuis tegen RWDM werd je vervangen bij de rust. En bij de derde match van het seizoen op Antwerp viel je pas 7 minuten voor het einde in. Waarom?

“Tegen RWDM wist ik al voor de match dat het moeilijk zou worden. Ik was ziek. Buikgriep. Bij de rust kon ik echt niet meer verder. En voor de wedstrijd op Antwerp had ik de hele week niet kunnen trainen door een kleine blessure. De coach hield me op de bank. Hij zette me er op het einde toch in om te helpen verdedigen wat nog kon, het stond toen al 6-0.”

  1. Na 8 wedstrijden hadden jullie amper 2 punten op 24. Wat dacht je toen?

“Iedereen wist dat het moeilijk zou worden. We praatten er vaak over onder elkaar. Elke wedstrijd hoopten wij op winst maar altijd viel het tegen. Soms verdienden wij ook beter, maar het wou niet lukken. Dat is voetbal, zegt men dan. Weet je: ik denk liever niet meer terug aan die periode. Het was voor iedereen pijnlijk.”

  1. Een centrale verdediger is niet vaak beslissend maar in de play-offs was je dat tot twee keer toe wel. Op RWDM – toen de match van de laatste kans – verstuurde jij de schitterende assist waarmee Nayel Mehssatou de 0-1 winning-goal scoorde. Een week later thuis tegen Eupen kopte jij de alweer beslissende 1-0 binnen.

“Beide keren deed het mij ontzettend goed. Nayel maakte de kans knap af, en toen ik zelf scoorde was de vrijschop van Kadri perfect. Het doelpunt was aangenaam voor mij maar ik besefte dat het enorm belangrijk was voor het team.”

  1. Je doelpunt niet meegeteld, wat was je beste herinnering aan het seizoen?

Dat zal komende zondag zijn! Dat zal de beste herinnering zijn als we er later zullen aan terugdenken. Natuurlijk waren er eerder al grote momenten: de winst op Standard die het begin was van een positieve periode, het 3-3 gelijkspel op Club Brugge in de slotseconde, de winst thuis tegen Club met de viering met de supporters achteraf, natuurlijk ook de 0-1 op Anderlecht waar tot de laatste speeldag nog niemand had gewonnen. Maar schrijf maar ‘komende zondag’.

  1. Je werd halfweg het seizoen captain van het team. Wat veranderde dat voor jou?

“Eerlijk gezegd niet veel. Ik ben dezelfde mens gebleven. De manier waarop ik leef en met de medespelers en de staf omga is niet veranderd. Maar ik heb het wel in mij om een leider te zijn en dat doe ik ook binnen de groep. Ik draag nu meer verantwoordelijkheid.”

  1. Je woont inmiddels twee jaar in Kortrijk. Ben je in die tijd een Kortrijkzaan geworden?

‘Door twee jaar in een stad te wonen ken je die natuurlijk niet zoals echte Kortrijkzanen. Ik ken Braga nog altijd wel beter. Maar toch vind ik al wel vlot mijn weg in Kortrijk. Ik weet enkele lekkere restaurants zijn, ik ken parcoursen om te wandelen. Ja, ik houd ervan om hier te wonen, alleen: het weer valt me hier wel tegen.”

  1. Zondag speel je de laatste wedstrijd van het seizoen, je 40ste, een heel belangrijke. Wat neem je mee uit de eerste match in Lommel?

“Ik neem in de eerste plaats de overwinning mee, 0-1 is nuttig. Maar ik besef dat we nog een moeilijke wedstrijd krijgen. Lommel heeft kwaliteit, ze zullen alles uit de kast halen om te promoveren. Wij zullen een goede verdediging nodig hebben en tegelijk moeten we ervoor gaan om te scoren. Als het wat meezat, hadden we daar al een ruimere voorsprong kunnen nemen.”

  1. Komt je familie zondag naar de match kijken?

“Ja, mijn vriendin komt al op donderdag, mijn ouders vliegen zaterdag naar hier. Iedereen wil deze wedstrijd meemaken natuurlijk.”

  1. Sorry maar het moet: geef ons een pronostiek!

“Ik weet dat het niet gemakkelijk wordt, maar in een vol huis, met zoveel supporters achter ons, moeten wij dit moeilijke seizoen met winst kunnen afsluiten. Ik denk: 2-0.”