GJL 1884
GJL 1884

JIMMY HEMPTE WON DE DERBY 6 KEER OP 7

Met Jimmy Hempte heeft KV Kortrijk een assistent-coach in huis gehaald die beter dan wie ook weet wat De Derby betekent: “Wij zullen de nieuwkomers wel vertellen hoe belangrijk die match is”, zegt de ex-linksachter van de Veekaa. – Eddy Soetaert

12/10/2022

Jimmy Hempte werd op 16 september assistent-coach bij KVK toen Adnan Custovic hoofdcoach werd.

Matthias Leterme belde me. Hij vond dat ik met mijn verleden het goede profiel had om voor de club te komen werken. En zo is dat ook. Ik speelde vijf jaar voor KV Kortrijk, ik ken het huis.

5 jaar KVK

En Jimmy heeft ervaring. Hij speelde niet enkel bij KVK in eerste klasse, ook bij AA Gent, Moeskroen, KV Oostende en bovendien drie jaar in Nederland bij Roda JC.

“Ik was hier goed. Kortrijk is altijd de club van mijn hart gebleven. Ik speelde hier kampioen, we werden hier het eerste seizoen van de play-offs zelfs vierde. Dat zijn onvergetelijke gebeurtenissen. We hebben ons hier het eerste jaar in eerste klasse met een bescheiden ploeg op het nippertje gered. Ik scoorde op de laatste speeldag op Westerlo. Alsof het gisteren was.”

Jimmy is 40 jaar geleden geboren in Doornik en woont er nog altijd in de buurt, tussen Doornik en Moeskroen. Hij speelde bij de jeugd van Moeskroen, werd daarna gehaald door AA Gent waar hij meteen in de basis kwam. Van 2005 tot 2010 kwam hij uit voor KV Kortrijk. Daar waren zijn prestaties vooral het laatste jaar – met die vierde plaats – zo opvallend dat hij vanuit Nederland werd aangetrokken. “Roda was ook een mooie ervaring. Ik leerde er een ander soort voetbal kennen: sneller en offensiever, met minder duels. Dat verschil is er nog altijd. Hier moet je er elke match 120 procent voor gaan.”

Zijn carrière in eerste klasse eindigde bij KV Oostende. “Ik was 33 en moest een knieoperatie ondergaan. Dan ben ik in enkele Henegouwse ploegen gaan spelen en ook nog bij Gullegem.”

Daarna werd hij in februari 2020 trainer bij Pays Vert Ath in de Derde Nationale. Dat was hij nog toen Matthias Leterme hem contacteerde. “Nee, ze waren niet boos bij Ath. Ze zeiden me dat ze fier waren dat hun trainer in eerste klasse zou gaan werken. En dit kan ik wel zeggen: het valt hier heel goed mee.”

7 DERBY’S, 6 GEWONNEN

Bij KVK speelde hij 59 wedstrijden in eerste klasse, 76 in tweede klasse, 10 voor de Beker. Zijn specialiteit is bij alle Veekaa-supporters die er toen al bij waren zeker bekend: Jimmy had een gouden linker. Als linksachter daagde hij vaak op in de aanvalslijn en dan kon hij met links een voorzet of een hoekschop vanaf rechts in één tijd snoeihard op de slof nemen. Met regelmaat goed voor een doelpunt.

Zoals tijdens zijn eerste derby. We schrijven 12 januari 2008: KVK doet het goed in tweede klasse en ontvangt eersteklasser Zulte Waregem. Loris Reina opent de score voor de bezoekers, maar een kwartier voor tijd maakt… Jimmy Hempte de gelijkmaker, goed voor verlengingen in een sfeervol Guldensporenstadion. Daar is het dat Ernest Nfor even voor het einde van de extra time de winning-goal scoort.

We overlopen het team, Jimmy kent het haast nog uit het hoofd: Mollez; Timmermans, Demets, De Ly, Hempte; Calvo, Provoost, Verbrugghe, Kums (vervangen door Betremieux), Bakx; Nfor. Trainer: Hein Vanhaezebrouck.

Het is de eerste derbyzege van Jimmy Hempte. In totaal speelt hij er 7 en wint er 6. Twee in het seizoen 2008-2009, vier in het seizoen 2009-2010, het eerste jaar met play-offs. In Play-Off 1 staan beide teams immers ook tegenover elkaar.

In het eerste jaar samen in eerste klasse, wint KVK thuis 1-0 (doelpunt Coulibaly), maar verliest uit in het Regenboogstadion. In het tweede jaar speelt KVK de pannen van het dak en eindigt zowaar vierde, Zulte Waregem zesde. Uit bij Essevee – met Sammy Bossut inmiddels al in het doel – wordt het 0-2 (goals van Benko en Benteke), thuis 1-0 (weer Benko). In de Play-Off 1 wint KVK met 2-0 met twee doelpunten van Benteke en 1-2 met twee van Davy De Beule.

“Iedereen ging er altijd 120 procent voor. En we hadden altijd onze supporters stevig achter ons”, weet Jimmy.

8 OF 2 PUNTEN VOOR

De derby van zaterdag wordt er ook weer zo een, waarin iedereen er 120 procent zal moeten voor gaan. “Ja, dat zullen we de spelers tijdig inprenten. En ook een derby waarin we de supporters heel erg nodig zullen hebben, zoals onlangs tegen Antwerp.”

Wint KVK dan laat het de buur 8 punten achter zich, verliest het dan bedraagt het verschil nog maar 2 punten.

“Het gaat niet enkel om het verschil tussen beide ploegen. Het gaat om een seizoen met drie dalers waarin elk punt belangrijk is. Ik heb intussen gezien dat er voldoende kwaliteit in onze groep is. Het komt er alleen op aan om alle matchen met karakter te spelen. Zoals tegen Antwerp en de tweede helft op Genk. Dat heeft de groep toch zelfvertrouwen bezorgd. We zullen er klaar voor zijn.”

Koop hier je tickets voor De Derby!