76311C6D 84AA 429F BD8E F3943F97316A
76311C6D 84AA 429F BD8E F3943F97316A

Hoe Matthias Leterme de staf samenstelde

Matthias Leterme, de algemeen manager van KV Kortrijk, is enthousiast over de staf die hij in dienst kon nemen om zijn club door een degelijk seizoen te loodsen.  We ontrafelen de drijfveren van zijn keuzes. – Eddy Soetaert

18/06/2021

Achter de schermen

Matthias: “Toen Luka startte, was de afspraak dat hij de bestaande staf minstens tot het einde van het seizoen zou behouden en die daarna evalueren. Het was logisch dat hij dit deed want hij moet tenslotte wel dagelijks met de staf werken en samenwerken.

“Einde seizoen namen we de beslissing om met Karsten en Jordi niet door te gaan. Meteen hadden we verschillende gesprekken met kandidaten om die taken in te vullen. Zowel wij als de coach zelf deden daarbij suggesties en we hebben in eer en geweten de beste profielen gekozen.

PHYSICAL COACH

“Leo Djaoui werd getipt door de coach. Hij liet meteen een heel goede indruk. Leo deed de juiste studies, hij past in het plaatje van jong en ambitieus en een plus is dat hij al eerder met de coach werkte bij Paphos, Union en Amiens. Leo is een physical coach met veel ervaring. we hebben vanaf de eerste training gezien dat hij een specifieke aanpak heeft.

DATA ANALISTEN

“Luka en Leo wilden er iemand bij die met fysieke data kan werken, die ons Catapult-systeem kan uitwerken. Dat geeft Leo meer mogelijkheden om zelf met de spelers bezig te zijn tijdens de pretraining en zo. We hebben gekeken of we intern het juiste profiel bezaten. We maakten een lijstje met namen uit de jeugdwerking. Met Thomas Adams voelde ik meteen de juiste drive. Hij bezit qua studies de goede achtergrond. Het is de bedoeling dat Thomas regelmatig mee het veld op gaat om de training live te monitoren.

“Daarnaast hebben we een externe data analist ter beschikking, een dokter die gespecialiseerd is in de analyse van medische gegevens. De man is gepassioneerd door het voetbal. Wij noemen hem Suti maar hij heeft een nogal ingewikkelde Indische naam, maar belangrijker: een goede kennis van data.”

Suti is Sutirha Mukhopadhyay, een Indische dokter die woont in Duitsland.

REGELS EN AMBITIES

Wat de inside waarnemer opvalt, is dat de coach begaan is met alles wat in en rond de club gebeurt. Hij was het die meteen de geschiedenis van de club wou kennen, hij was het die met het idee kwam om de hoogtepunten uit die geschiedenis in de gangen van de spelersruimtes via muurschilderijen en foto’s uit te beelden, hij was het die supporters hiervoor aanzocht en straks ook wil belonen.

“Luka nam één week vakantie maar ook tijdens die week hadden we nog – op zijn verzoek – regelmatig contact. Zowel de weken voor als na zijn vakantieweek werkte hij dagelijks.”

De coach gaf op de eerste dag een presentatie van zijn ideeën voor de groep. Dat zal hij nog overdoen voor wie later komt. “Hij was heel direct,” zegt Gilles Dewaele. “Hij stelde duidelijk de afspraken en de regels maar ook de ambities voor. Iedereen weet meteen waar hij naartoe wil.”

Zo. De staf is compleet en al meteen stevig aan het werk. En dan hoor je zo: “En waar blijven de nieuwe spelers?” Ook daar zijn de clubleiders intens mee bezig, dagelijks, absoluut.Er worden spelers gevolgd, gecontacteerd, er wordt gepraat met clubs, spelers en makelaars (!) maar het is duidelijk dat KV Kortrijk niet alleen is op de voetbalwereld. Toch maakt Matthias Leterme zich sterk dat hij ook een kwalitatieve spelersgroep zal bijeen krijgen waarmee de staf dit seizoen succesvol zal kunnen werken.