WhatsApp Image 2023 09 29 At 21.28.11
WhatsApp Image 2023 09 29 At 21.28.11

"HIer is het heerlijk wonen & voetballen"

Mark Mampassi, amper 20, kwam op de laatste dag van de zomermercato vanuit Antalya in Kortrijk aan en stond bij de eerstvolgende wedstrijd al meteen in de ploeg. Hij ging er niet meer uit.

14/10/2023

“Ik zat daar in Turkije te wachten op nieuws over mijn transfer. Mijn agent onderhandelde met mijn club, Lokomotiv Moskou. En dan kreeg ik ineens het sein dat ik naar België kon. Ik heb niet geaarzeld. Ik ben meteen afgereisd.”

Eén maand later voelt Mark zich al helemaal thuis in Kortrijk. Hij woont er – nu nog met zijn ouders –  in een huis in de binnenstad. “Ik vind het hier heerlijk wonen en heerlijk voetballen,” zegt hij. “In de stad kun je leuk wandelen en de spelersgroep is fantastisch. Ik kan er met iedereen praten. Ik spreek wat Frans en wat Engels.”

CONGOLESE VADER

Wonen in Donetsk is tegenwoordig niet evident. Zijn geboortestad in het Zuid-Oosten van Oekraïne ligt in oorlogsgebied. Vraag hem niet om daarover te praten. “Mijn grootmoeder woont er nog. Zij wil niet weg. Maar alles gaat goed met haar. We hebben regelmatig contact.”

Hij moet wel even verklaren hoe een jongeman uit Oekraïne de aldaar ongewone familienaam Mampassi draagt. “Mijn vader is Congolees. Hij kon dankzij een studiebeurs in Europa gaan studeren. Het werd niet Parijs maar Donetsk. Hij studeerde er economie aan de universiteit. Mijn Oekraïense moeder ook. Daar leerden ze elkaar kennen.”

Op zijn 7de ging de kleine Mampassi al voetballen voor de plaatselijke topclub Shaktar Donetsk, al vaak de Europese tegenstander van Belgische ploegen, dit seizoen nog van Antwerp, in het verleden tot drie keer toe van Club Brugge.

Op zijn 17de zat hij er in de A-kern. “Ik was geselecteerd voor een oefenwedstrijd in Madrid tegen Real maar door corona ging die niet door. Zo heb ik nooit in het eerste elftal van Shaktar gespeeld,” zegt hij. “Ze hadden immers wel vijf ervaren centrale verdedigers in de kern. Wel speelde ik daarna met FK Marioepol toch in de Oekraïense Premier Liga.” Mark speelde er op zijn 18de 22 wedstrijden. Bovendien speelde hij van de  U16 tot de U19 in de nationale jeugdteams.

LOKOMOTIV MOSKOU

Op 1 januari 2022 trok hij naar Lokomotiv Moskou waar hij een vijfjaarscontract kreeg aangeboden en 21 keer werd opgesteld zonder evenwel een vaste waarde te worden. Kwam net dan het Turkse Antalyaspor op de proppen met een verzoek tot huur.

“De coach was Nuri Sahin die voor Real Madrid en Liverpool en Dortmund speelde. Hij had me zelf opgebeld en beloofde me speeltijd. Maar toen ik er drie dagen was en we tegen Trabzon zouden spelen, was er die verschrikkelijke aardbeving waardoor de competitie twee weken stil lag. Ik speelde inmiddels wel een vriendenmatch maar toen de competitie werd hervat kwam ik niet in de ploeg. Na vier wedstrijden vroeg ik de coach wat ik méér moest doen. Hij gaf aan dat de ploeg maar 14de stond en dat hij het team wou redden met ervaren spelers. Ik heb er de hele tijd niet gespeeld. Einde seizoen zei Sahin wel dat ik kon blijven, dat ik mijn kans zou krijgen, maar ik had het gehad.”

"KVK VOELDE METEEN GOED AAN"

En dan kwam KV Kortrijk dat hem huurt met een optie op aankoop. “Het voorstel voelde meteen goed aan. De clubleiders lieten horen dat ze me absoluut wilden. Ik heb inmiddels alle vier de wedstrijden gespeeld sinds ik hier ben. Het begon met Anderlecht, een wedstrijd die we altijd hadden moeten winnen. Blijven we met elf, dan doen we dat ook, denk ik. Maar het komt goed: we wonnen van Cercle en ook in Westerlo hadden we recht op minstens één punt. Ik geloof er zeker in.”

Met Club Brugge en Genk krijgt KVK nu twee toppers in eigen huis voorgezet. Mark Mampassi weet inmiddels dat de Veekaa vorig seizoen tegen beide clubs won. “Ook nu kunnen we ze aan,” reageert hij vol optimisme. En ongevraagd voegt hij er aan toe: “Met de supporters die we hier thuis hebben, kan alles. Die mensen zijn fantastisch!”