DIR200809 5770
DIR200809 5770

Voorbeschouwing met Hannes Van der Bruggen

Naar aanleiding van de eerste competitiewedstrijd tegen Waasland-Beveren spraken we met onze kapitein Hannes Van der Bruggen. Hij blikt even terug op de afgelopen maanden en kijkt vooruit naar het aankomende seizoen. Op het einde van het gesprek schotelden we Hannes enkele pittige dilemma’s voor.

09/08/2020

155 dagen. Zo lang is het geleden dat KV Kortrijk nog een wedstrijd met inzet heeft gespeeld. Dit weekend is het dan ook eindelijk zover. De eerste competitiewedstrijd tegen Waasland-Beveren in het Guldensporenstadion. “Het lijkt een eeuwigheid geleden, dus de motivatie is nog zo groot om er opnieuw aan te beginnen”, vindt KVK-kapitein Hannes Van der Bruggen.

Kvk Ant 13
Kvk Ant 13

De laatste officiële wedstrijd van KV Kortrijk dateert al van 7 maart. Toen kwam Antwerp, die zich vorige week tot bekerwinnaar kroonde, op bezoek in het Guldensporenstadion. Die wedstrijd eindigde trouwens op 0-1 na een goal van Lior Refaelov. “Ik weet eigenlijk niet zoveel meer over die laatste wedstrijd tegen Antwerp. Dat we 0-1 verloren hadden, is eigenlijk het enige dat ik nog weet. Ik herinner me het tegendoelpunt zelfs niet meer”, lacht Hannes.

Midden maart eindigde het seizoen na speeldag 29 dan ook onverwacht voor onze Kerels. Met een elfde plaats blikt de kapitein van KV Kortrijk toch met een dubbel gevoel terug op het afgelopen seizoen. “Het was een seizoen met ups en downs. We verloren soms thuiswedstrijden die we eigenlijk niet mochten verliezen.” Al schoot KVK allesbehalve onaardig uit de startblokken. “We begonnen het seizoen zeker niet slecht met een thuiszege tegen Anderlecht, maar dan we lieten gewoon teveel punten liggen tegen ploegen die zeker niet beter waren. Dan denk ik aan de wedstrijd tegen Eupen, Waasland-Beveren en KV Mechelen”, zegt Hannes Van der Bruggen. Net na de jaarwisseling zat KVK in een positieve flow na een 5 op 9 tegen respectievelijk Antwerp, Club Brugge en Standard. “Na Nieuwjaar hebben we ons wel goed herpakt. Helaas gooide de coronacrisis roet in het eten, want ik voelde dat we in stijgende lijn gingen. Dit seizoen moeten we in staat zijn om beter te doen dan vorig seizoen.”

Hannes Van Der Bruggen Foto Dominique Romaen – KVKFOTO
Hannes Van Der Bruggen Foto Dominique Romaen – KVKFOTO

Lange voorbereiding

Halfweg juni begon KV Kortrijk aan haar voorbereiding voor dit seizoen. Acht voorbereidingsweken en vijf oefenpartijen later staan de troepen van trainer Yves Vanderhaeghe aan de start van de competitie. “Een normale voorbereiding is ongeveer zes weken. Nu begonnen we nog twee weken eerder. En dan was er nog die onduidelijkheid rond de competitiestart: gaat die door of gaat die niet door? Met hoeveel ploegen starten we aan het nieuwe seizoen? Ik vrees dat dit niet de enige vreemde periode zal zijn. Het was ook een volledig andere manier van werken. In de eerste weken trainden we hoofdzakelijk op extensieve duur. Natuurlijk hebben we ook de basisconditie nog aangescherpt en dan hebben we nog wat korter werk gedaan. Het is wel jammer dat we, door de omstandigheden, slechts vijf oefenwedstrijden gespeeld hebben, maar ik ben ervan overtuigd dat we, zeker fysiek, klaar zijn voor de competitiestart”, aldus onze kapitein. Ook over de huidige kern is Hannes Van der Bruggen zeker tevreden. “Het klopt wel dat onze kern nog niet zo groot is, maar er is wel veel kwaliteit aanwezig om een goed seizoen te draaien. Weinig spelers zijn vertrokken en er zijn slechts twee nieuwe spelers, waardoor bijna iedereen elkaar redelijk goed kent en de groepssfeer top is. Op bepaalde posities is er wel geen overbodige luxe en daar kan misschien wel nog iets gebeuren.”

Natuurlijk kan ook KVK de maatregelen rond Covid-19 niet negeren. Integendeel. De spelers, staff en clubmedewerkers ondergaan wekelijks een coronatest, minstens tot het einde van het jaar. “In het begin werd ik wat bang gemaakt door verschillende media en mensen die vertelden dat het pijn doet, maar het doet eigenlijk echt geen pijn. Het is gewoon een onaangenaam gevoel. Het duurt vier seconden en meer niet.” Hannes beseft maar al te goed dat die coronatesten meer dan nodig zijn. “Ik ben blij dat we zekerheid krijgen. Beter zo dan zes coronagevallen per club”, verduidelijkt de kapitein.

Intussen begint Van der Bruggen aan zijn vierde seizoen als kapitein bij de Kerels en is hij niet meer weg te denken uit het elftal van Yves Vanderhaeghe. “Ik voel me hier heel goed in Kortrijk. Ik heb hier toch wel al wat wedstrijden gespeeld en na vier jaar voel ik mij zeker al thuis. Ik ben geliefd bij de supporters en ploegmaats, en dat is zeker ook wederzijds. Ik ben hier echt gelukkig.” Vorig seizoen toonde het Amerikaanse New York City FC interesse in de kapitein van de Kerels, maar dat werd nooit concreet. “Ik had dus ook niet de nood om hierover dieper na te denken, want ik besteed niet veel aandacht aan dingen niet echt concreet zijn.” Hannes Van der Bruggen is nu 27 jaar. Ook hij heeft nog steeds de droom en de ambitie om ooit in het buitenland te spelen. “Die ambitie om in het buitenland te spelen, moet je hebben. Ik weet nu wel niet hoe het verder zal evolueren in tijden van corona. Ik denk dat elke speler van KV Kortrijk de ambitie moet hebben om een stap hogerop te kunnen zetten”, aldus Hannes.

DSC 2815
DSC 2815

Eerste competitiewedstrijd

De eerste afspraak van KVK is zondag om 20u45 in het Guldensporenstadion. Tegenstander is Waasland-Beveren. Voor de Waaslanders was de situatie lang onduidelijk. De Oost-Vlaamse club degradeerde naar eerste klasse B. Na een lang aanslepende klacht gaf de rechtbank van Dendermonde op 30 juli, één week voor de start van de competitie, Waasland-Beveren gelijk. De Oost-Vlamingen moesten opgenomen worden in de kalender van 1A. Gebeurde dat niet, moest de Pro League een hoge dwangsom betalen. En zo speelt Waasland-Beveren dit seizoen toch in de hoogste voetbalklasse. “Ze hebben lang in onduidelijkheid geleefd. Daar ben ik zeker van. Als iedereen zegt dat Waasland-Beveren in 1B zal spelen en plots beginnen ze toch in 1A, dan zal hun motivatie zeker de moeite zijn.” En dus beseft onze kapitein maar des te meer dat KVK op haar hoede moet zijn. “Die eerste wedstrijd van het seizoen is altijd wat raar. Vorig seizoen won Oostende op Anderlecht. Het kan alle kanten uit. Onze supporters kunnen nu ook helaas niet aanwezig zijn, dus nu moeten we alles zelf doen. Elke wedstrijd opnieuw. Ook al zijn ze aanwezig in ons achterhoofd, maar ik ben ervan overtuigd dat we voldoende potentieel hebben om die kracht uit onszelf te halen.” Vorig seizoen verloor KV Kortrijk nog met 1-3 van Waasland-Beveren in het Guldensporenstadion. Hannes is dus zeker uit op revanche. “Dat is een understatement. Thuis tegen Beveren, dat is een wedstrijd die we op papier moeten winnen.”

Niet enkel de lange voorbereiding was uniek. Ook de competitie zal dat zeker zijn. De laatste keer dat onze Belgische competitie uit achttien ploegen bestond, dateert van 2009. Daarnaast kunnen de supporters de wedstrijden nog niet bijwonen. “Zonder supporters is het volledig anders. Het zal lijken alsof het veredelde oefenwedstrijden zijn. Het zullen nog altijd duels op het scherpst van de snee zijn, maar ik moet wel zeggen: als we naar onze volle spionkop spelen, kunnen we toch altijd dat tikkeltje meer. Dat voordeel hebben we nu voorlopig niet. We moeten ons inbeelden dat de spionkop uitverkocht is.”

De eerste vijf wedstrijden van KVK zien er als volgt uit: thuis tegen Waasland-Beveren, op verplaatsing naar Gent, thuis tegen Eupen, op verplaatsing naar Cercle Brugge en thuis tegen Moeskroen. “Eupen heeft heel zwaar geïnvesteerd. Die hebben vijf à zes spelers aangetrokken die meteen in de basis kunnen staan. Moeskroen is ook een ploeg waarvan je niet weet wat je ervan kan verwachten, zeker niet met die overname. Het zal zeker niet makkelijk zijn en zeker niet als het thuisvoordeel nog eens wegvalt. We kunnen de tegenstander ook moeilijk inschatten. Elke club heeft niet veel oefenmatchen kunnen spelen. Het is echt nog koffiedik kijken aan de start van de competitie.”

DSC 1986
DSC 1986

Nieuw format

Door het nieuwe format met achttien ploegen worden nu 34 wedstrijden in de reguliere competitie afgewerkt. Na die 34 speeldagen worden de punten opnieuw gehalveerd, daarna spelen de eerste vier de “Champions Play-off” voor de titel en de belangrijkste Europese tickets, de nummers vijf tot acht spelen voor het laatste Europa League-ticket. In totaal zijn dat 40 speeldagen en dat zorgt wel voor een hevige druk op de kalender. “Het wordt een lang seizoen met het nieuwe format, maar ik hoop dat er zich geen nieuwe onderbreking voordoet. Anders komen we echt wel in moeilijkheden met de kalender. Ik hoop dat we zo lang mogelijk kunnen blijven voetballen en hopelijk ook zo snel mogelijk met publiek. Al weet niemand het antwoord hierop.”

Strijd voor plaats in top acht

De nummer acht na 34 speeldagen maakt dus ook nog kans op Europees voetbal. Op die plaats moet KVK durven mikken, vindt Hannes Van der Bruggen. “We moeten voor plaats acht gaan. Al zijn dat zeker niet makkelijk worden. Veel clubs hebben die ambitie, maar daar moeten we wel voluit voor gaan. Op zich is het zeker mogelijk, maar dan moeten we gewoon in onszelf geloven. Antwerp reken ik als een topclub in België, samen met de G5. Charleroi heeft de laatste jaren ook een grote sprong gemaakt. KV Mechelen, Zulte Waregem en KV Kortrijk zitten in elkaars vaarwater voor een plek in die top acht.”

Dilemmaronde

We schotelden kapitein Hannes Van der Bruggen ook een aantal dilemma’s voor:

Winnen op Gent of winnen op Waregem?
“Winnen op Waregem heb ik al gedaan. Daarom kies ik voor winnen op Gent. Winnen op Waregem is altijd tof, zeker ook voor de supporters. Persoonlijk zou ik graag eens winnen in de Ghelamco Arena, want ik ken daar veel mensen en dat is me helaas nog niet gelukt. “

10 assists of 5 doelpunten dit seizoen?
“Met tien assists sta je natuurlijk wel zeker in de top 5 van assistkoning in België, dus doe maar tien assists. Al is scoren natuurlijk wel leuker, maar als middenvelder is het belangrijker om assists te geven dan zelf te scoren.”

Rode Duivel worden of Europees spelen met KV Kortrijk?
“In mijn ogen is Rode Duivel worden niet realistisch. Eigenlijk zou ik Rode Duivel kunnen zeggen, maar dat is eerder een droom. Daarom kies ik voor Europees spelen met KVK, want dat is realistisch. En dan liefst meteen in de groepsfase. De kortste weg naar Europees voetbal is de Beker. Dat weten we allemaal. We hebben al eenmaal de finale gespeeld en zaten al een paar keer dicht bij de finale. Daarom kies ik voor de Beker winnen met KVK. Dan winnen we voor de eerste keer de Beker van België en gaan we voor de eerste keer Europa in. Het zou toch eens moeten lukken. Ik zie het in de toekomst zeker gebeuren.”