KV Kortrijk : Georges Leekens Foto VDB / BART VANDENBROUCKE
KV Kortrijk : Georges Leekens Foto VDB / BART VANDENBROUCKE

Georges Leekens over "zijn" derby

Georges Leekens was twee periodes trainer van KV Kortrijk en van Club Brugge. Hij kent de beide huizen door en door, had in alle twee een belangrijke inbreng en volgt ook de situatie van beide clubs nauwlettend. “Ze hebben alle twee nog een belangrijk doel”, zegt hij. “Dan weet je dat het een pittige derby wordt, zoals er al zo vaak werden uitgekampt.”

15/03/2023

‘Mac the Knive’ volgt KVK met meer dan gewone aandacht. Toen hij in november gast was van een samenkomst van Veekaa-business partners, was het uitgerekend die avond dat het nieuws bekend raakte dat Bernd Storck de nieuwe coach van KVK werd.

“Ik ken Bernd goed”, vertelde Georges toen. “Hij zal de Veekaa met strenge hand redden. Het is de enige mogelijkheid. Hij is de juiste man op de juiste plaats.”

Vier maanden later kijkt de ex-bondscoach terug op de situatie. “Bernd heeft zijn start bij Kortrijk niet gemist. Hij was inderdaad de juiste man op de juiste plaats. We sturen nog af en toe berichten naar elkaar. Ik volgde hem indertijd op als bondscoach van Hongarije, we gingen toen een namiddag samenzitten. Ik had ook contact met hem toen hij Cercle ging coachen. Hij is recht voor de raap, maar hij geeft zich honderd procent voor de club waarvoor hij werkt.”

Genk als voorbeeld

KVK heeft nog vijf stevige opdrachten voor de boeg: thuis tegen Club Brugge, Eupen en Union, uit naar Cercle Brugge en Antwerp. Vijf ploegen die zelf ook nog een doel hebben aan het einde van de reguliere competitie.

“Ik was ebij toen de Veekaa won van Racing Genk. Misschien is het voor Kortrijk wel gemakkelijker om een topclub die wil voetballen te kloppen dan een team dat zich komt ingraven. Als ik coach zou zijn, zou ik de spelers nog eens goed herinneren aan die dag. Beelden van de inzet van iedereen, van de vreugde achteraf, van dat fantastische thuispubliek dat er ongetwijfeld weer zal zijn. KV Kortrijk heeft al vaker gestunt tegen Club Brugge.”

Georges kan het weten, ook hij versloeg met KVK al Club Brugge, remember de 2-0 met twee goals van Christian Benteke die hij even later meteen meenam als coach van de Rode Duivels. “Het is belangrijk dat iedereen erin gelooft!”

“Ik zie en hoor dat er nog altijd een goede spirit is in de ploeg. Daar zal Bernd op inspelen. Hij zal zijn spelers vertrouwen geven zodat ze geloven in hun kansen. Zowel tegen Club als in de volgende matchen. Ik denk wel dat Kortrijk zal zich redden: er zit evenwicht in het elftal, het team bezit meer kwaliteit dan de andere kandidaten en vooral die match tegen Eupen moeten ze winnen. Dat is geen zespuntenmatch, dat is een negenpuntenmatch!”

Tickets KVK-Club Brugge