DSC 1223
DSC 1223

Freyr Alexandersson: "Rekenen op onze ervaring"

Een Deense journalist belde ons vrijdagochtend met de vraag hoe het kon dat Freyr Alexandersson bij KV Kortrijk op weg was om hetzelfde ‘mirakel’ te verwezenlijken dat hij vorig seizoen met Lyngby realiseerde.  Voor het antwoord hebben we afgesproken over negen dagen, na de terugmatch tegen Lommel.

17/05/2024

Want zondag wordt in Lommel het eerste luik van het ultieme duel neergezet met een plaats in de Jupiler Pro League als inzet. Er zal worden gespeeld in een volzet stadion met 5.000 zit- en 3.000 staanplaatsen.

"The Miracle Man"

“Weet je dat Freyr hier met Nieuwjaar 14 punten achterstand had op de derde laatste, en op twee matchen van het einde in de play-offs nog 4 punten minder. Sindsdien noemen wij hem hier ‘The Miracle Man’,” aldus de Deense journalist. We weten het, jawel.

En hij wist ook dat wij – toen Freyr aankwam – 11 punten minder hadden dan RWDM en drie speeldagen voor het einde van de play-offs zelfs 5 punten minder dan de Brusselaars. Maar al die vergelijkingen stoppen we nog even in een hoekje, wachtend op het ultieme vonnis op zondag 26 mei in het Guldensporenstadion.

Terugmatch thuis

Op de wekelijkse persconferentie was de vraag van de dag natuurlijk wat hij vindt van Lommel. Hij zag zondag immers Deinze-Lommel ter plekke.

“Het is een goed gestructureerd team”, zei hij. “De ploeg wordt goed gecoacht. Zij bevat goede technische spelers, is goed in balbezit en positionering, heeft goede jonge wingers…”

Veel ‘goed’ dus. En… wat zet KV Kortrijk daartegenover? “Wij hebben ook veel van die kwaliteiten en we rekenen op onze ervaring”, aldus de coach.

Natuurlijk gelooft hij erin en de voorbije dagen benutte Freyr om dat geloof over te brengen bij zijn spelers. “We hebben de voorbije weken telkens met een enorme druk gespeeld. Als we verloren, was het over. Nu gaat het over twee speeldagen maar uiteraard zal er weer druk zijn. Vroeger was het verboden om daarover te praten. Ik behoor tot de generatie coaches die daar wél over bezig is. Je kunt de druk niet wegnemen, maar je kunt er leren mee omgaan.”

“We komen vanuit de bodem van het klassement, toen niemand nog in ons geloofde. We hebben moeten strijden voor ons leven. Nu zijn we zover dat we het kunnen afmaken. Daar is iedereen zich van bewust.”

Of het een voordeel is dat KV Kortrijk de tweede wedstrijd thuis mag spelen? “Laat me zeggen dat als ik had mogen kiezen, ik ervoor zou geopteerd hebben om de tweede match thuis te spelen. Zeker als er extra time zou komen, hebben we het voordeel dat we die bij ons spelen.”

Avenatti traint voluit

Voor de laatste loodjes van het zware seizoen zijn Felipe Avenatti en Ryan Alebiosu fit. Of ze al voldoende fit zijn om te starten, is een vraag waarop de coach pas zondag zal antwoorden.

Enkele spelers zoals Mehssatou, De Neve en Fossum waren de eerste dagen van de week stevig verkouden, maar trainen vanaf donderdag weer voluit mee.

“Ik maakte hier al 16 wedstrijden mee en ik heb de club in die tijd leren liefhebben”, zegt Freyr Alexandersson. “Ik houd zowel van de club als van de mensen errond, zowel van de stad als van de supporters die een enorm belangrijke rol spelen in ons verhaal. We hebben al die tijd heel hard gewerkt, maar met plezier omdat we iedereen achter ons voelden. Ik weet zeker dat dit ook de laatste twee wedstrijden van het seizoen zo zal zijn.”

Ik ga mee!