KV Kortrijk : Johan Vermeersch Foto VDB / BART VANDENBROUCKE
KV Kortrijk : Johan Vermeersch Foto VDB / BART VANDENBROUCKE

Ex-KVK-coryfee Johan Vermeersch 70

‘Wanne’ Vermeersch is woensdag 10 november 70. Zeven seizoenen speelde hij voor KV Kortrijk, maakte de eerste promotie mee naar eerste klasse, werd er een vaste waarde, maar werd in de businesswereld al even bekend omdat hij met zijn bouwbedrijf naam en faam maakte. – Eddy Soetaert

10/11/2021
KV Kortrijk – RC Harelbeke : Johan Vermeersch Foto VDB / BART VANDENBROUCKE
KV Kortrijk – RC Harelbeke : Johan Vermeersch Foto VDB / BART VANDENBROUCKE

CERCLE IEPER, RWDM

Johan Vermeersch is geboren in Langemark. Hij ging naar het college waar hij een uitstekende student was en kwam  zoals vanzelf terecht bij Cercle Ieper, een voetbalclub in vierde klasse.

Daar was het dat Michel Verschueren, toen manager bij Daring Brussel, de 19-jarige Vermeersch kwam halen voor 300.000 frank, zijnde 7.500 euro, toen evenwel een aardig bedrag voor de Ieperse club. Hij maakte met Daring de fusie mee naar RWDM.

In Brussel combineerde hij studies aan de universiteit met voetbal, maar in 1974 keerde hij terug naar West-Vlaanderen, naar KV Kortrijk waar hij zeven jaar bleef spelen. Vermeersch was een typische rechtsbuiten met snelheid en uithoudingsvermogen. Oud-ploegmaats zeggen: “Hij kon twee matchen na elkaar spelen”.

Vermeersch 1
Vermeersch 1

MET KVK NAAR EERSTE KLASSE

In zijn tweede seizoen bij KVK maakte hij de eindronde mee die leidde naar de allereerste promotie van de club naar eerste klasse. Hij was dat seizoen topscorer met 14 doelpunten.

De volgende jaren speelde hij in de hoogste reeks, degradeerde maar kwam meteen weer terug in 1980 toen KVK alle wedstrijden van de eindronde won en maar met één doelpunt verschil in het dubbele duel met Waterschei de finale van de Beker van België miste.

In 1981 kocht hij zich dan weer vrij bij KVK om zijn misnoegde vriend Boudewijn Braem te volgen die naar AA Gent vertrok.

Foto Vermeersch Verjaardag
Foto Vermeersch Verjaardag

BOUWBEDRIJF

Zijn spelerscarrière eindigde Vermeersch bij RWDM waar hij zowaar speler-trainer was. Jaren later werd hij hoofdsponsor van de club en in 2002 nam hij zelfs het failliete RWDM over om er via een fusie FC Brussels van te maken. Zijn inzet voor de jongeren in het Molenbeek boordevol immigranten was legendarisch: overal in de gemeente legde hij voetbalveldjes aan om de jeugd op het goede pad te houden.

Zijn bouwbedrijf groeide intussen exponentieel: zo bouwde hij niet enkel aan het stadion van RWDM, ook aan dat van Anderlecht en het vroegere Ottenstadion van AA Gent. In het Brusselse pootte hij diverse buildings neer.

KV Kortrijk : Johan Vermeersch Foto VDB / BART VANDENBROUCKE
KV Kortrijk : Johan Vermeersch Foto VDB / BART VANDENBROUCKE

Legendarisch

Toch is hij vooral legendarisch door zijn boude uitspraken. Wee de scheidsrechter die hem benadeelde: eens liet hij Joerie Vande Velde zelfs niet meer van het veld in de kleedkamer komen. Toen zijn spelers op KV Oostende een dramatische match speelden, zei hij na afloop: “Ik kan ze beter allemaal in de zee gooien. Ik zal tienduizend fluitjes bestellen zodat de supporters hen de volgende thuismatch kunnen uitfluiten.”

Maar zijn hart verloor hij altijd wel aan KV Kortrijk, de club waar hij zijn mooiste voetbaljaren beleefde, en daar kan geen business-record over heen. Proficiat ‘Wanne’.