KV Kortrijk – AA Gent : Lucas Tuta Foto VDB / BART VANDENBROUCKE
KV Kortrijk – AA Gent : Lucas Tuta Foto VDB / BART VANDENBROUCKE

Ex-Kerel Tuta speelt woensdag Europese finale

De jonge Braziliaan Tuta speelt woensdag met Eintracht Frankfurt de finale van de Europa League. Tuta speelde op zijn 20 tijdens het seizoen 2019-2020 voor KV Kortrijk. “Mijn jaar in Kortrijk was belangrijk”, zegt hij.

17/05/2022

“Hij kwam aan begin augustus 2019 toen de competitie al was gestart en er was wat twijfel over zijn kwaliteiten”, herinnert captain Kristof D’Haene zich. “Maar ik zag meteen dat hij kon shotten en dat hij veel lef had.”

Coach Yves Vanderhaeghe talmde lang om de Braziliaanse centrale verdediger te brengen. Aanvankelijk was dat logisch omdat hij pas laat in Kortrijk was neergestreken, later was de roep naar de talentknaap groot. Pas toen Gary Kagelmacher door een blessure de 16de speeldag miste, kwam Tuta in de ploeg. Hij stond naast Kovacevic in het hart van de defensie voor de wedstrijd op Anderlecht. Het werd… 0-0.

Tuta ging er niet meer uit. Op Zulte Waregem kopte hij in de toegevoegde tijd de 2-2 binnen na een ultieme assist van Kristof D’Haene. “Hij was niet de grootste maar had een uitzonderlijke sprongkracht. Hij was duidelijk klaar voor een grote club,” prijst de captain.

SAO PAOLO

Eintracht Frankfurt had de Braziliaan in januari 2019 gehaald bij Sao Paulo voor 1,8 miljoen euro nadat hij was opgevallen in de Copinha, de bekerfinale voor Braziliaanse jeugdteams waarin hij de ultieme strafschop binnentrapte. Nu staat zijn marktwaarde al op 10 miljoen. Frankfurt leende de jonge verdediger uit aan KVK om Europees competitieritme op te doen en dat zullen de Frankfurters zich niet hebben beklaagd.

Terug in Duitsland, moest hij ook daar nog wel wachten tot de 17de speeldag van het seizoen 2020-2021 vooraleer hij zijn kans kreeg, maar ook dan greep hij die meteen en bleef in het elftal staan in de nochtans hoog gequoteerde 1.Bundesliga.

Ook dit seizoen deed de Oostenrijkse coach Oliver Glassner haast constant beroep op Tuta, ook in de Europese bekerwedstrijden. Nadat de club in de kwartfinale Barcelona uitschakelde en in de halve finale West Ham, staat het woensdag in Sevilla in de finale van de Europa League tegenover Glasgow Rangers.

KV Kortrijk

Tuta heet Lucas Silva Melo. “Mijn vrienden noemden me Tuta omdat ik gelijkenis vertoonde met een oudere speler van Sao Paulo die ook Tuta werd genaamd, “ vertelde hij ons na zijn komst in Kortrijk. Het was Alain Decaluwé, een leraar Portugees én een fervente KVK-fan, die toen het gesprek tolkte want het Engels van Tuta kwam niet veel verder dan yes en no.

En nu? We kregen Tuta even aan de lijn in de aanloop naar de competitiematch op Mainz en de Europese bekerfinale van de daaropvolgende woensdag. “Ja, het loopt vlot. In Kortrijk al ben ik meteen beginnen Engels te leren en hier ben ik daarmee doorgegaan. Het was nodig dat ik ook naast het veld kon communiceren met de ploegmaats.”

Tijdens zijn interview na zijn komst in Kortrijk zei hij nog: “Mijn droom is om ooit in een grote competitie te spelen. Mijn ultieme droom is Manchester City.” Maar een Europese finale is ook al niet mis? “Neen, en dan weten dat we daarvoor Barcelona moesten uitschakelen. Mijn carrière loopt hier zoals ik in Sao Paulo amper durfde dromen. En mijn seizoen bij KV Kortrijk was beslist nuttig om de juiste stap te zetten. Ik heb er veel geleerd hoe te verdedigen. Doe ze daar de groeten!”