BV80051451
BV80051451

Ereburgemeester Antoon Sansen: ‘KV Kortrijk, mon amour’

Zaterdag werd het boek ‘Antoon Sansen van volksjongen tot burgemeester’ voorgesteld. Daarin vertelt de ereburgemeester van Kortrijk onder andere over zijn liefde voor KV Kortrijk. Het wordt een heerlijk hoofdstuk in het fraai geïllustreerde boek van Karel Cambien.

10/05/2021
Afbeelding (146) 2
Afbeelding (146) 2

“Ik was vijf minuten voorzitter van de Veekaa”

Antoon Sansen was als schepen voor sport gedreven om de sport die in die tijd vaak nog stiefmoederlijk werd behandeld, een duidelijke plaats in het beleid van de stad te geven. Hij liet sporthallen bouwen en zorgde ervoor dat de Kortrijkse sportclubs gratis van alle sportaccommodatie gebruik konden maken.

Hij was ook schepen voor sport toen KV Kortrijk in 1971 ontstond uit de fusie van Sport en Stade. Daarom staat hij mee op de beroemde foto van de eerste kampioenenviering van de club na het seizoen 1971-’72.

Decennia lang zat Sansen elke thuiswedstrijd in de tribune van de Veekaa. Niet als verplichting voor een politicus, maar als een enthousiaste supporter. Hij was er ook bij betrokken toen de club in 2001 op het faillissement afstevende. We citeren uit het boek: “Ik moet al meteen een misverstand uit de weg ruimen: ik was nooit voorzitter van KV Kortrijk, wel fervent supporter. Toen het in 2001 niet goed ging met onze club vroeg het bestuur mij om te helpen. De situatie was uitzichtloos. Toen werd een Chinese vrijwilliger gezocht die de boodschap over de faling aan de pers moest zeggen. Uiteindelijk heb ik die klus geklaard met een korte mededeling. In zekere zin ben ik dus wel vijf minuten voorzitter van de Veekaa geweest, ja. Maar alle eer met betrekking tot de wederopstanding komt icoon en rasvoetballer Boudewijn Braem toe.”

Een ploeg in eerste klasse? “De stad heeft dat absoluut nodig voor haar uitstraling”, pleit Antoon Sansen – inmiddels 88 – die nog altijd een fervente supporter van KV Kortrijk is gebleven met de bijgaande boodschap “KV Kortrijk, mon amour”.

Je kan het boek kopen in lifestylewinkel Byttebier op het Vandaleplein of via www.karelcambien.com.