KV Kortrijk 1971 1972 Kampioen Foto Repro/VDB
KV Kortrijk 1971 1972 Kampioen Foto Repro/VDB

Eerste KVK-trainer André Van Maldeghem overleden

Zaterdag is André Van Maldeghem (86) overleden. Hij was zes jaar trainer van KV Kortrijk en was daarbij de eerste trainer van de fusieclub die in 1971 het licht zag.

17/03/2024

Onder André Van Maldeghem klom de Veekaa in zijn eerste twee bestaansjaren van Vierde naar Tweede Nationale.

Hij had de delicate taak om een ploeg te vormen met een spelersgroep die vooral bestond uit spelers van Kortrijk Sport en Stade Kortrijk die toen in de fusieclub samenkwamen. André was aanvankelijk zelfs speler-trainer want hij had ervaring zat op hoog niveau. “Ik was speler-trainer maar ik plaatste mezelf altijd op de bank. Na enige tijd hoefde dat niet meer want ik zag dat de groep genoeg talent had om te titel te pakken”, vertelde hij later.

KVK werd meteen vlot kampioen in Vierde Klasse. Het volgende seizoen eindigde de club tweede achter AS Oostende en moest een testmatch spelen tegen de nummer twee van de andere Derde Klasse. Het werd een beroemd gebleven wedstrjd op het veld van Racing Mechelen. Liefst 5.000 Kortrijk-fans waren erbij. De Veekaa won het duel met 3-1 in de verlengingen.

De Deinzenaar Van Maldeghem bleef nog twee seizoenen bij KVK. De sportmonitor bij het leger stond bekend om zijn discipline. Acht jaar later, tijdens het seizoen 1983-’84 in Eerste Klasse, keerde hij terug om Wim Reyers te vervangen toen de club op een degradatieplaats stond. Hij zorgde voor de redding. Ook het volgende jaar hield hij het team vlot uit troebele wateren.

In het boek ‘Van titel tot titel’ over de geschiedenis van KV Kortrijk zegt André: “KV Kortrijk laat de beste herinneringen bij me na. Ik kom er nog altijd graag en vaak terug.”

KV Kortrijk rouwt om zijn vroegere trainer en biedt de familie zijn innige deelneming aan.