BSM 7253
BSM 7253

Een tête-à-tête met assistent SERGE COSTA

Serge Costa is er pas 33 maar kan al terugkijken op vele merkwaardige momenten in zijn leven. Bij KV Kortrijk staat hij als assistent-coach in voor de individuele ontwikkeling van de spelers zoals hij dat ook deed en nog doet met toppers als Pavard, Idrissi Gueye en Lukebakio. – Eddy Soetaert

29/08/2021
BSM 7273
BSM 7273

INDIVIDUEEL… VOOR HET COLLECTIEF

“Individueel werken betekent niet apart werken”, zegt hij meteen. “Je traint individueel maar in functie van het collectief. De spelers beseffen niet altijd dat ik hen individuele training geef omdat het een onderdeel is van de collectieve training.  Als ik train met Kristof D’Haene op de strategie van de voorzetten doen we dat in verhouding met de looplijnen van Gueye en Badamosi en met het afhaken van Moreno. Voetbal is een totaalsport waarbinnen je elke speler individueel beter moet maken.”

“Ik geef tips, ik reik vragen aan, zodat de spelers zelf kunnen analyseren wat er moet gebeuren. Slimme spelers als D’Haene en Selemani geven daarop goede antwoorden. Wij zijn er niet om hen dingen op te dringen, we leiden ze ernaartoe. Zodat ze zelf de elementen ontdekken.”

BSM 7253
BSM 7253

Frans/Portugees

Serge Costa heeft de Franse en de Portugese nationaliteit, spreekt ook beide talen en studeerde trouwens in beide landen aan de universiteit. In Nancy volgde hij een licentie sportmanagement, in Straatsburg een master marketing en beheer van de sport, in Dijon een master physical conditioning, in Portugal een cursus psychologie.

“Als je alleen maar het voetbal kent, ken het je voetbal niet”, zegt hij met een merkwaardige maar juiste oneliner. “Ik lees bijvoorbeeld filosofie om soms eens uit het voetbal te gaan zodat ik het voetbal op een andere manier kan benaderen. Nadenken over het leven maakt je sterker in het voetbal. Zo begrijp je ook beter waarom sommige spelers weleens anders dan verwacht reageren. Vroeger bekeek ik alle mogelijke matchen, het was al voetbal wat de klok sloeg. Nu zie ik het binnen een ruimer geheel.”

Serge Costa is geen gewone interviewee. Soms onderbreekt hij zijn woordenstroom met een ongewone vraag: “Ben je akkoord met wat ik zeg?”

LOF VOOR BELGISCH VOETBAL

Hij groeide op in het oosten van Frankrijk, in Sarrebourg in de Franse Moezelstreek. In Strasbourg kocht hij inmiddels een appartement maar nu woont hij met zijn vriendin in Kortrijk.

Even was Serge Costa assistent van Luka Elsner bij SC Amiens. Tijdens zijn sollicitatiegesprek met de beleidsmensen van KVK maakte hij een diepe indruk. “Zullen we een groot seizoen maken? Ik weet het nog niet. Maar wij – de staf – wij geven alles, six sur douze.” Zes dagen op zeven dus, twaalf uur per dag.

Hij probeert het niveau van het Belgisch voetbal waarin hij voor het eerst terechtkomt, in te schatten. “We hebben verloren van een zeer sterk Genk”, zegt hij. “Genk is niet PSG natuurlijk, maar het kan wel concurreren met Lille, Monaco, Lyon. België heeft un vrai championnat, een echt kampioenschap, met echte clubs en echte spelers, met kwaliteit jawel. Sommigen in Frankrijk zeggen me: ‘La Belgique, c’est niveau Ligue 2’. Ze zijn gek. Hier zijn clubs die hoog in de Ligue 1 kunnen spelen, andere in het midden van de Ligue 1, nog andere de top van de Ligue 2.”

En dan heeft Serge weer een vraagje: “Welke plaats voorzie jij dat wij zullen eindigen?” Grappig. We proberen: tiende? “Tiende? Akkoord. Maar het kan iets hoger of iets lager. Ik zie dit seizoen geen club waarvan je kunt zeggen: die zal zakken. Het is een kampioenschap waarin we week na week alles zullen moeten geven om goed te eindigen. Ik begrijp ook niet waarom ze na volgend seizoen de eerste klasse willen verminderen tot zestien. Hier is kwaliteit genoeg voor achttien clubs!”

KVZ4751 1
KVZ4751 1

LUKEBAKIO, PAVARD

Serge Costa heeft nog meer adelbrieven dan een stel universiteitsdiploma’s. Zo begeleidt hij spelers die hij al vanaf hun eerste voetbaljaren volgt. Prototype is Dodi Lukebakio, ex-Anderlecht en -Charleroi, nu sinds kort bij Wolfsburg. “Ik heb zelden zo’n talent gezien”, prijst hij. “Bovendien is hij op menselijk vlak een van de sterkste persoonlijkheden die ik heb ontmoet. Hij verwacht nu een kind, het zal hem nog rijper maken. Jonge voetballers horen vaak dagelijks hoe geniaal ze wel zijn, dan doen ze soms gekke dingen, hij niet.”

Bij FC Metz maakte Costa kennis met Maxwel Cornet, sinds jaar en dag bij Lyon. Zo kwam hij in een groep van talentvolle spelers terecht. Neem Idrissi Gueye, eerder bij Lille, later via Aston Villa en Everton naar PSG. “Al toen hij bij Lille speelde, was PSG ons doel”, aldus Serge. Neem Benjamin Pavard, in die tijd ook bij Lille, nu bij Bayern München. Nog altijd heeft hij met regelmaat contact met hen.

KVK Genk4
KVK Genk4

HET BELANG VAN SUPPORTERS

“Maar laat het duidelijk zijn: ik werk voor de volle honderd procent voor KV Kortrijk. We hebben geen budget om kampioen van België te spelen, maar we willen wel de lat steeds hoger leggen,” zegt hij met nadruk.

“Wij – de staf – zijn helemaal aan elkaar verbonden. Ook mentaal. Luka Elsner weet dat ik voor hem door het vuur ga. Hij is voor mij de moderne trainer par excellence, bij uitstek. Met aandacht voor de details in alle aspecten van het spel. We werken veel binnen de staf maar we genieten van ons werk.”

“Met Elsner neem ik niet zomaar wat spelers aan de kant de donderdagnamiddag. Nee, ik ben volledig assistent met Bart Meert en we brengen het individuele de hele week doorheen de training.”

“Intussen heb ik kennis gemaakt met de supporters die er weer bij mogen. Vrijdag zelfs met zijn allen tegen Mechelen. Ze zijn formidabel en ze moeten beseffen dat wij ze nodig hebben om het beste uit de spelers te halen. Dat zal dan ook hùn verdienste zijn.”