Tom 2
Tom 2

Doelman Tom Vandenberghe: een man van de streek

Net als Kristof D’Haene is ook nieuwkomer Tom Vandenberghe een man van de streek, geboren in Izegem, opgegroeid in Ingelmunster, nog altijd West-Vlaming in hart en ziel, ook al stond hij de voorbije zeven jaar net over de provinciegrens onder de lat in Deinze.

10/06/2022

Zeven jaar bij Deinze. Een HR-manager zou vragen: ‘Had je dan nooit ambitie om hogerop te gaan, Tom?’

“Ieder seizoen speelden we bij Deinze met de ambitie om te promoveren. Uiteindelijk speelden we ook kampioen en ook in 1B hadden we ambitie om naar 1A over te gaan. We kwamen 4 punten te kort voor de play-offmatch tegen Seraing, we speelden te vaak gelijk. Ik ben ook geen man die zomaar van club verandert. Ik was elk seizoen supergelukkig in Deinze. Ik heb voorstellen gekregen van clubs uit eerste klasse maar ik had daar nooit een goed gevoel bij. Nu had ik dat met KV Kortrijk wel. Ik voelde: dit is het moment.”

Tom Vandenberghe is er 29 en tekende een driejaarscontract bij KVK. “Ik kan nog jaren mee hoor”, zegt hij meteen. Blessures had hij haast nooit, tenzij die ene door… corona. “Ik kreeg drie keer corona, en ik was nochtans gevaccineerd”, zegt hij. “Dan moest je door corona twee weken aan de kant gaan staan en daarop meteen weer spelen. Het gevolg was een spierscheur van 6 centimeter. Het gebeurde bij de laatste uittrap van de wedstrijd. Ik had nooit eerder een spierscheur.”

“NU OF NOOIT”

Zijn voetbalverhaal in de basiself begon bij Deerlijk Sport. Hij volgde toen zijn jeugdtrainer naar de groen-witten. “Ik begon in tweede provinciale en klom reeks per reeks op”, vertelt de goalie. “Na Deerlijk trok ik naar Sparta Petegem en in 2015 naar Deinze, waarmee ik twee seizoenen geleden mijn laatste promotie meemaakte. Naar 1B.”

Nu ‘promoveert’ Tom dus toch naar 1A dankzij zijn transfer naar KV Kortrijk. “KVK sprak me altijd al aan. Toen Matthias Leterme en Rik Foulon bij me thuis zaten, moest ik niet lang twijfelen. Het was nu of nooit. Het was altijd mijn ambitie om eens in eerste klasse te staan. Dit is een familieclub waar ik me goed zal voelen.”

Met Deinze speelde hij in zeven jaar 177 wedstrijden, goed voor een vat vol ervaring en elk seizoen veel waardering van de waarnemers.

 

Wat is van die zeven jaar je beste herinnering?

“De kampioenstitel in Eerste Nationale was toch wel heel speciaal.”

De competitie werd door corona stilgelegd na 24 wedstrijden maar er was geen twijfel meer: jullie hadden 20 punten voorsprong op Thes en Seraing.

“Ja, al hadden we het seizoen liever helemaal uitgespeeld. En een ander hoogtepunt was natuurlijk die 2-0 zege in de Beker van België tegen Club Brugge. De winst was een feest voor de hele club maar de clean sheet tegen Club Brugge was voor mij persoonlijk natuurlijk ook wel tof.”

Bij KVK kom je in contact met Marko Ilic, de titularis-doelman van het voorbije seizoen.

“Da’s tof. Ik ontmoette hem tijdens een oefenmatch en hij was heel vriendelijk. Dat heb je niet altijd. Marko is een klassekeeper die nog carrière zal maken.”

Heb je de Veekaa een beetje gevolgd tijdens het voorbije seizoen?

“Ja hoor. Ik was twee keer in het stadion voor een wedstrijd. Eerst bij de 5-0 tegen Zulte Waregem. De sfeer toen was fantastisch. Die sterkte van de supporters! En ook de laatste wedstrijd tegen Anderlecht die ook best tof was.”

Ken je spelers van KVK persoonlijk?

“Ik ken Kristof D’Haene. We hebben enkele gemeenschappelijke vrienden. De anderen zal ik wel gauw leren kennen. Ik kijk er naar uit.”

Samen met Tom sterk aan het seizoen beginnen? Koop dan hier je abonnement.

Koop hier je abonnement!