KVK BEE 27
KVK BEE 27

De vele gedaanten van Beerschot

Beerschot blijkt een kat met zeven levens. Het ging al diverse keren failliet maar kwam altijd terug. Enkele jaren geleden kocht het zelfs zijn stamnummer 13 terug en sinds 2020 speelt het ook weer in de hoogste reeks.

05/11/2021
KVK BEE 27
KVK BEE 27

VELE NAMEN

Bij de stichting in 1899 heette de club Beerschot Athletic Club. Op het Kiel lag een park Het Beerschotshof, vandaar de naam voor de nieuwe Antwerpse club die vóór de tweede wereldoorlog liefst zeven keer landskampioen werd.

In 1968 werd Beerschot AC omgevormd tot Beerschot VAC, zijnde Voetbal- en Atletiek Club. Onder die naam werden de eerste duels gespeeld met KV Kortrijk dat in 1971 ontstond. Beide teams ontmoetten elkaar in het Guldensporenstadion voor het eerst in april 1977: KVK-Beerschot werd 2-0. Er kwamen in totaal liefst 41 ontmoetingen tot in 1998.

In 1999 ging het failliete Beerschot samen met Germinal uit Ekeren onder de naam Germinal Beerschot. Acht keren stond deze club tegenover KVK. Maar na enkele jaren voer Beerschot weer zijn eigen koers onder de naam Beerschot AC, nu wel Beerschot Antwerpen Club. Tot in 2013. Zes keer stonden de Kielse Ratten indie korte periode tegenover de Veekaa, inclusief de twee bekerduels. KVK won thuis met 2-0 dankzij goals van Zukanovic en ex-Beerschotter Messoudi en gingen door na 2-1 verlies op het Kiel met een doelpunt van Veselinovic.

Maar dan ging de club weer failliet en zocht zijn heil bij Wilrijk, met als clubnaam KFCO Beerschot Wilrijk. Het startte in 1ste provinciale en stond vier jaar later in 1B.

In 2017 kwam een Saoudische prins en werd de naam voor de gelegenheid Beerschot Koninklijke Voetbalclub Antwerpen, kortweg KVA. Drie jaar later – in 2020 – promoveerde de club naar 1A waar het vorig seizoen twee keer tegenover KVK stond. Op het Kiel werd het 0-0 maar in Kortrijk werd het maar eventjes 5-5.

De memorabele match begon met een doelpunt van Jonckheere in de eerste minuut, een tweede van Selemani na 8 minuten. Toch werd het nog 2-3 waarna Mboyo en Gueye uithaalden tot 4-3. Weer herrees Beerschot met een vierde en in de 88ste minuut zelfs een vijfde doelpunt, 4-5. Maar in het allerlaatste spelmoment – een vrijschop – kogelde Sainsbury de voorgezette bal in doel, 5-5.

Dit seizoen staat Beerschot laatste. Het won vorig weekend wel een cruciale wedstrijd tegen Seraing met 3-0 en wil onder de leiding van de Spaanse coach Javier Torrente ongetwijfeld verder werken aan de wederopstanding. KVK is gewaarschuwd.

De wedstrijd wordt geleid door de 24-jarige Arthur Denil, een Henegouwer die in zes jaar klom tot de hoogste reeks en daar zaterdagavond zijn debuut maakt.