AKV2622 (1)
AKV2622 (1)

De stunts van KVK op Anderlecht

KV Kortrijk speelt zondagavond voor de 72ste keer tegen Anderlecht. In eigen huis wonnen we al regelmatig van paars-wit, in het Lotto Park werden twee opmerkelijke overwinningen uitbundig gevierd.

17/09/2022

De eerste confrontatie met het team uit de hoofdstad had al plaats in oktober 1974. KVK was een jonge tweedeklasser, Anderlecht de regerende landskampioen. De foto die voor de aftrap werd genomen is dezer dagen niet meer te nemen: de spelers van beide ploegen stond gewoon kriskras door elkaar. Van Binst, Van Den Daele, Verheyen, Broos, Chris Muylle, Thissen, Ruiter, Freddy Seys, Van Himst, Dirk Demets, Boudewijn Braem en André Soete rechtstaand, Gilbert Marmenout, Rensenbrink, Andersen, Marian Brncic, Dockx, Ladinski, Willy Vervaecke, Johan Vermeersch, Michel Timmerman en Wim Reyers gehurkt.

Na 90 minuten stond het nog 0-0 maar in de verlengingen werd het uiteindelijk 0-3, al schreef een krant: “Dit is een aanfluiting van de logica.”  Anderlecht-coach Urbain Braems gaf het toe: “We mogen een kaars branden voor Jan Ruiter.” De Kerels liepen na afloop een ereronde en werden alom toegejuicht.

‘Kerels Van Kortrijk’

Twee jaar later speelde KVK in eerste klasse en kreeg uiteraard weer Anderlecht op bezoek: 3-2 werd het in het Guldensporenstadion. Voor ruim 15.000 toeschouwers in een volgelopen stadion opende McKenzie voor de bezoekers, Freddy Seys maakte gelijk, daarop scoorde Ludo Coeck maar Harald Nickel zette met twee treffers de zege op het bord. Die dag was het dat een journalist in dagblad Het Volk uitpakte met de titel ‘KVK: Kerels Van Kortrijk’.

Twee keer won KVK op het veld van Anderlecht. Een eerste keer in oktober 2013 toen Ivan Santini voor de 0-1 winst zorgde, een tweede keer in februari 2021 met een opmerkelijke 0-2 zege dankzij doelpunten van Sainsbury en Gano.

Vorig seizoen pakte KVK een verdienstelijk punt in het Astridpark. Gueye scoorde vóór de rust de 0-1 maar kort na de pauze moest Sainsbury een ongelukkige tegengoal toestaan. Van dat team zien we zondag Ilic, D’Haene, Gueye, Radovanovic, Selemani, Vandendriessche en Mbayo mogelijk terug.

Anderlecht nam niet de beste start dit seizoen. Het haalde net 1 op 12 en aast op betere resultaten. Donderdag speelde het in de Conference League 0-0 gelijk bij Steaua Boekarest.

De wedstrijd wordt voorafgegaan door een herdenking aan de overleden Michel Verschueren, vele jaren de manager van Sporting Anderlecht.

Ga mee naar Anderlecht!