WhatsApp Image 2023 02 19 At 19.57.03
WhatsApp Image 2023 02 19 At 19.57.03

De Derby-statistieken

De laatste vijf keer dat KV Kortrijk op Zulte ging spelen, verloor het nooit. Twee keer wonnen de Kerels, drie keer speelden we gelijk. Maar nooit was de inzet groter dan vandaag.

23/02/2023

De inzet is dit keer niet enkel een zege in de De Derby, maar ook een driepunter voor de Operatie Redding. 

Vorig seizoen werd het 2-2 met doelpunten van Gueye en Ocansey, een jaar eerder 1-1 dankzij Mboyo, en nog een seizoen eerder 2-2 via Moffi en Tuta. De twee seizoenen daarvoor ging KVK zelfs winnen in de Elindus Arena: 0-2 met goals van Mboyo en Chevalier en 0-5 zowaar met vijf verschillende doelpuntenmakers: Rolland, Chevalier, Ezekiel, De Sart en Kristof D’Haene die de kers op de taart zette.

Dit is – sinds de fusie bij de buren – meteen de 44ste derby tussen KVK en Zulte. De eerste werd gespeeld in 2001 in derde klasse in het Guldensporenstadion en eindigde op 2-0 met doelpunten van – remember! – Fodé Camara en Rémy Desse.

HEMPTE & BATSULA

In januari 2008 stonden beide ploegen tegenover elkaar voor de Beker van België. Onze assistent-coach Jimmy Hempte maakte toen 1-1 gelijk en Ernest Nfor zorgde voor de 2-1 winning-goal. Tien jaar later was er weer een bekerduel, nu won KVK met 1-0 dankzij een doelpunt van onze Oekraïner Andrej Batsula. Hij speelt nu in zijn eigen stad bij Vorskla Poltava in de hoogste reeks van het Oekraïense voetbal, dat ondanks de oorlog blijft doorgaan en over een week hervat na de gebruikelijke lange winterstop.

KVK kan terugkijken op enkele sterke reeksen; onder Georges Leekens won het in één seizoen vier keer op rij, zowel in de reguliere competitie als in Play Off 1, onder Yves Vanderhaeghe won het zelfs vijf keer op rij in één seizoen, omdat de Kerels toen ook het bekerduel erbovenop wonnen. Het werd zelfs zes op een rij in de eerste confrontatie van het daaropvolgende seizoen.

Maar dit zijn statistieken. Op naar de realiteit. De wedstrijd wordt geleid door ’s lands nummer één Lawrence Visser, die eerder ook al de derby’s floot toen KVK met 5-0 en 2-0 won.