WhatsApp Image 2021 12 11 At 5.39.22 PM
WhatsApp Image 2021 12 11 At 5.39.22 PM

De confidenties van Badamosi

Mohamed Badamosi bereidt zich met zijn nationale ploeg voor op de Afrika Cup. Het wordt voor hem en voor zijn klein land de eerste deelname ooit en hij kijkt er dan ook enorm naar uit: “Voor heel Gambia is het een droom die uitkomt.” Een droom die startte in een klein dorp langs de Gambia-stroom. – Eddy Soetaert

09/01/2022

Eerste Afrika Cup

Samen met Faïz Selemani start Mohamed Badamosi straks voor het eerst in de Afrika Cup. Hun beide bescheiden voetballanden – de Comoren en ‘The Gambia’ – hebben zich voor het eerst kunnen plaatsen.

“Toen we ons plaatsten, ontstond euforie in het hele land,” vertelt de KVK-spits. Gambia won de beslissende match met 1-0 van Angola. “Het stadion en de straten tussen het stadion en het station waar we naartoe moesten, werden overstroomd door enthousiaste fans. Iedereen vond het fantastisch dat wij ons als klein land konden plaatsen.”

De beelden uit de kleedkamer tonen eenzelfde uitgelaten sfeer met ene Mohamed Badamosi als absolute sfeermaker en… danser. “Het was een avond om nooit te vergeten.”

Tot dan keken de voetbalfans in Gambia op naar de grote buur Senegal met zijn voetbaltraditie. Senegal omcirkelt trouwens Gambia langs drie zijden. Aan de vierde kant ligt de hoofdstad Banjul aan de Atlantische Oceaan. De Republiek Gambia telt amper 2 miljoen inwoners en is het kleinste land van het Afrikaanse vasteland.

Geen Corona

Er bestaat bij KVK een opmerkelijke statistiek over Mohamed Badamosi: hij startte dit seizoen 7 keer bij KV Kortrijk in de competitie en daarvan won de club 6 keer en speelde 1 keer gelijk. Het verloor nog nooit wanneer hij aan de aftrap stond. Ook al is zijn inbreng bij sommige supporters wel eens onderhevig aan kritiek, hij staat blijkbaar borg voor een gunstige ster boven het team. De jongste weken werd hij trouwens steeds nuttiger als targetman.

“Ik weet dat ik beter kan en dat ik moet gaan scoren, maar ik doe elke wedstrijd mijn best,” zegt hij. Want inderdaad, scoren deed hij voor KVK nog niet.

Het is niet zeker dat hij vanuit de selectie van 28 spelers het elftal zal halen tijdens de Afrika Cup in Kameroen. Daar beslist de Belgische coach Tom Saintfiet over. De aanloop was in ieder geval niet ideaal: tijdens de stage in Doha, de hoofdstad van Qatar, liepen 16 spelers waaronder alle doelmannen corona op, zodat de voorziene oefenmatchen tegen Algerije en Syrië niet konden worden gespeeld.

“Ikzelf had nog geen corona”, zegt Mohamed Badamosi vanuit zijn thuisland aan de vooravond van de vlucht naar Kameroen. “Maar het was wel heel erg binnen de groep. Hopelijk zijn we allemaal inzetbaar voor de Cup.” De eerste wedstrijd wordt gespeeld op 12 januari tegen Mauritanië.

"Ik kreeg het niet cadeau"

De kleine Mohamed, die inmiddels uitgroeide tot een kraan van 1m96, was vanaf zijn jeugd dol op voetbal. “Eerst mocht ik alleen op zaterdag voetballen van mijn vader. Hij was leraar en wou dat ik in de eerste plaats met school bezig was. Maar hij stierf toen ik elf was en van dan af voetbalde ik elke dag,” vertelt de goedlachse KVK-spits.

“Ik had een mooie jeugd. We hadden niet veel materiële luxe maar altijd wel voldoende eten. Mijn moeder werkte buiten de stad in een Europees gezin. We hadden thuis geen tv maar ik ging kijken in een club in het dorp waar je de Premier League kon volgen.” De officiële taal in Gambia is trouwens Engels.

“Toen ik zestien was, mocht ik aansluiten bij Real de Banjul, een club uit de hoofdstad. Op mijn achttien kwamen scouts van Ngor me halen.” Om Ngor te bereiken moet je de Gambia-stroom over en dan nog eens vijf uur rijden. Daar kwam hij bij Olympique de Ngor terecht.

“Het was een ramp. Olympique was tweede klasse en het veld was echt niet om aan te zien. Ik verdiende ook niet wat ze me beloofd hadden en wou terug naar huis. We leefden er met vier op een kamer. De andere spelers overtuigden me om te blijven. Het volgende seizoen kwam een club uit Marokko me halen.”

Van Rabat tot Kortrijk

FUS Rabat is een van de betere clubs uit Marokko. “De aanpassing was ook daar niet gemakkelijk. Ik sprak alleen Engels en Jola, de taal van onze stam.” Zijn eerste clubje heette trouwens Jola Kunda FC United.

“Ik kende geen Arabisch en geen Frans. Het was een hele uitdaging, maar ik kreeg er gaandeweg het vertrouwen van de coaches,” zegt hij. In totaal speelde Badamosi er 60 wedstrijden, goed voor 7 goals en 5 assists.

Sinds oktober 2020 is hij bij KV Kortrijk waar zijn contract nog loopt tot juni 2024. “De overstap naar Europa was weer een nieuw begin,” geeft hij toe. Onlangs werd hij er pas 23. “Maar nu voel ik me er helemaal thuis. Ik weet zeker dat ik in de toekomst nog beter zal worden.”

Tot hiertoe speelde hij 10 keer voor Gambia, 2 keer stond hij aan de aftrap. En 1 keer – tegen Niger – scoorde hij. Hopelijk kan hij dat tijdens de Afrika Cup nog eens overdoen.