DIR200809 5836
DIR200809 5836

Lepoint: "Ik krijg nog steeds rillingen ... ."

Vanavond om 19u speelt KV Kortrijk haar tweede competitiewedstrijd op het veld van KAA Gent. Naar aanleiding van deze wedstrijd spreken we met Christophe Lepoint. De aanvallende middenvelder van KV Kortrijk spreekt over de match tegen zijn ex-club KAA Gent en blikt nog even terug op de wedstrijd tegen Waasland-Beveren. Ook zijn persoonlijke carrière komt aan bod. Eindigen doen we met vragen van onze MyKVK-leden en een dilemmaronde.

15/08/2020
KV Kortrijk Waasland Beveren 020
KV Kortrijk Waasland Beveren 020

Nederlaag tegen Waasland-Beveren

Afgelopen weekend verloor KVK op eigen veld van Waasland-Beveren met 1-3. Een valse start voor onze Kerels en dat beseft ook Christophe Lepoint. “Het was niet goed. De eerste tien minuten hebben we sterk gespeeld met hoge druk, maar die tegengoal gaf ons een tik.” Tijdens de rust voerde trainer Yves Vanderhaeghe een aantal aanwijzingen door, maar het mocht niet baten. “We zetten hoog druk en toen viel ook die oververdiende gelijkmaker. Toen dacht ik echt dat we zouden winnen. Die tweede tegengoal viel dan weer uit het niets en de derde tegengoal kwam er natuurlijk, omdat we alles of niets speelden.” De nederlaag komt wel hard aan bij Lepoint. “Ik ben een winnaar, dit is een grote teleurstelling. We hadden allemaal gedroomd van een goede start, zeker thuis tegen Waasland-Beveren.” En dus is er nog veel werk aan de winkel. “We moeten meer doen met ons percentage balbezit. Daarnaast moeten we ook scherper zijn in de duels en op de tweede ballen. Niemand speelde echt op zijn niveau. Al was het ook geen catastrofe.”

BV260294
BV260294

Huidige kern

Niet enkel KV Kortrijk liet meteen punten liggen op de eerste speeldag. Alle West-Vlaamse ploegen verloren hun matchen. Bovendien lieten KAA Gent en RSC Anderlecht ook punten liggen. “Je merkt dus dat nog veel ploegen niet volledig klaar zijn. Bovendien zijn we de enige competitie die al aan het nieuwe seizoen begonnen is. Net als andere clubs hebben wij ons goed voorbereid, maar het was ook geen makkelijke voorbereiding. Twee oefenwedstrijden vielen in het water. Er vielen ook veel spelers geblesseerd uit tijdens de voorbereiding: De Sart, Derijck, Stojanovic, Jonckheere en drie dagen voor de start ook Kristof D’haene”, aldus Lepoint. Al vindt hij niet dat de spelerskern op dit moment te klein is. “Als die spelers terugkeren uit blessure, hebben we een heel competitieve kern. Nu hebben we gewoon pech. Ook de beloften die meetrainen, tonen mooie dingen. Al moeten een aantal posities zeker nog versterkt worden.”

TIFO | United 19

Sfeergroep United 19 zorgde voor de prachtige inkleding van het Guldensporenstadion tijdens #KVKWBE:🎙️ "Ook al mogen we niet aanwezig zijn in het stadion, de spelers moeten weten dat we achter hen staan."🔴⚪ #WeDoenVoort

Geplaatst door KV Kortrijk op Dinsdag 11 augustus 2020

Sfeergroep United 19 kleurde het Guldensporenstadion volledig rood-wit met spandoeken en tifo’s. Het resultaat is prachtig en dat toont aan dat onze supporters hun ploeg steunen, ook al zijn ze niet aanwezig in het stadion. “Het was echt fantastisch. Op de openingsspeeldag zag ik nergens zo’n mooie actie van de supporters dan bij ons. We weten dat ze achter ons staan, wat er ook gebeurt. Het deed me echt iets.” Lepoint mist de steun van de supporters dan ook hard. “Het is een heel raar gevoel om zonder supporters te spelen, zeker hier in Kortrijk. Ik ben er zeker van dat we op en over Waasland-Beveren zouden gaan, mochten onze supporters aanwezig geweest zijn. Ze zouden ons naar de overwinning geschreeuwd hebben, want iedereen weet dat het moeilijk is om in het Guldensporenstadion te spelen. Onze fans hebben daar een groot aandeel in.” Al moeten profvoetballers de klik kunnen maken, vindt de middenvelder. “We zijn profs en moeten de klik kunnen maken om de motivatie uit onszelf te halen. Het is wel duidelijk dat het volledig anders spelen is zonder supporters.”

Getn Kvk 2 0 39
Getn Kvk 2 0 39

Verplaatsing naar Gent

Zaterdagavond maken onze Kerels de verplaatsing naar de Ghelamco Arena voor de tweede competitiewedstrijd tegen KAA Gent. Ook zij verloren hun eerste wedstrijd op het veld van Sint-Truiden. “Dat had ik niet verwacht. Ze hadden een uitstekende voorbereiding achter de rug. Nu gaan ze hun eerste thuiswedstrijd zeker willen winnen. Aan de andere kant willen we onze zure nederlaag van afgelopen weekend ook rechtzetten. We gaan er alles aan doen om de drie punten te pakken.” Een mindere statistiek is wel dat onze Kerels hun laatste vijf duels tegen Gent verloren hebben. Een moeilijke opdracht wordt het dus zeker. “Maar zeker geen onmogelijke opdracht. Gent verloor net haar beste speler, Jonathan David, aan Lille. Als we met het mes tussen de tanden spelen en het beste van onzelf geven op het veld, kunnen we zeker punten pakken.” Voor Christophe Lepoint is het een speciale wedstrijd. “Ik heb zes jaar bij KAA Gent gespeeld. Daar heb ik ook mijn beste jaren gekend: vice-kampioen, bekerwinst,… De beker winnen is de mooiste herinnering aan mijn periode bij KAA Gent.”

BVJ7833
BVJ7833

Rode Duivel

Van 2009 tot 2015 speelde Lepoint bij Gent. Hij heeft er heel wat mooie momenten beleefd. “Mijn beste seizoen was onder Michel Preud’homme in 2010. We waren vice-kampioen, maar we hadden alles gewonnen in de play-offs.” Bovendien versierde hij in datzelfde jaar twee selecties bij de nationale ploeg. “De bondscoach toen was Georges Leekens, met Marc Wilmots als assistent. De bondscoach belde me op om een vriendschappelijke wedstrijd tegen Bulgarije te spelen. Ik weet dat nog goed. Het was een week na de bekerfinale. Ik versierde mijn eerste selectie bij de Rode Duivels op hetzelfde moment als Kevin De Bruyne en Christian Benteke“, lacht hij. Christophe Lepoint mocht tijdens de rust invallen tegen Bulgarije, bij een 1-0-stand in het voordeel van de Bulgaren. Toen kwam de droom van elke profvoetballer uit. Lepoint scoorde in de 89ste minuut de gelijkmaker (1-1). Kort daarna zette hij ook nog de beslissende aanval in gang die leidde tot de winnende treffer van Kompany. “Eerste wedstrijd, eerste doelpunt. Het was een droom, ik krijg nog steeds rillingen als ik eraan denk. Dat staat voor eeuwig in mijn geheugen gegrift. Ik was zo gelukkig voor mijn familie en zeker voor mijn overleden vader. Ik denk dat hij zo trots op mij zou geweest zijn”, vertelt Lepoint.

BVD121420
BVD121420

Moeilijke periode

Nadien speelde hij ook nog een interland tegen Finland, maar daar liep het mis. Tijdens die wedstrijd liep hij een zware knieblessure op, waardoor hij de eerste maanden van het seizoen miste. Op 31 januari 2011 liep het opnieuw mis. Hij raakte samen met ploegmaat Sébastien Bruzzese betrokken bij een verkeersongeval op de E40 ter hoogte van Wetteren. Na een nachtje stappen was Bruzzese in slaap gevallen achter het stuur, waardoor hij inreed op een vrachtwagen. Bruzzese kwam ongedeerd uit het ongeval, maar Lepoint hield er een scheenbeenbreuk aan over. Hij was voor 6 maanden out, maar het maakte hem sterker. “Alles wat ik meegemaakt heb, maakt me de man die ik vandaag ben.” Lepoint is nu 35 jaar en fier dat hij nog steeds op het hoogste niveau speelt. “Ik ben supertevreden met mijn leven en heel trots op mijn carrière. Straks ben ik 36 en ik kan nog steeds voetballen. Ik zal blijven voetballen, zolang mijn lichaam het toelaat.” Op 35-jarige leeftijd heeft Lepoint nog steeds bijzonder veel ambitie. “Ik heb altijd de ambitie om elk jaar beter te doen. Bij KVK hebben we de laatste jaren op een haar na play-off 1 gemist. Helaas hebben we nu ook onze start gemist, maar toch moeten we durven mikken op een plaats in die top acht.” En ook op persoonlijk vlak heeft Lepoint nog veel ambitie. “Ik ben altijd de eerste die op de club aankomt. We moeten om 9u aanwezig zijn, maar ik ben al om 8u-8u15 op de club. Ik wil mezelf altijd voorbereiden op de training. ‘s Ochtends wil ik op mijn gemak zijn. Na de training verzorg ik mijn lichaam. Ik doe geen dingen meer die ik op 25-jarige leeftijd wel deed. Toen dronk ik wel eens een pintje na de wedstrijd. Ik heb mijn manier van leven een beetje veranderd. Ik besef dat ik mijn lichaam moet verzorgen en dat doe ik dus ook”, aldus Christophe Lepoint.

IMG 9985
IMG 9985

Toekomst

In 2004 maakte hij zijn debuut in het profvoetbal. Zestien jaar later is de 35-jarige, in oktober 36-jarige, middenvelder van KVK nog niet van plan om te stoppen. “Ik ben nog steeds tevreden over mijn fysieke testen, trainingen en inspanningen. Zo zie ik mezelf nog één of twee jaar spelen. Ik zal wel mijn lichaam volgen. Zolang ik op niveau ben, ga ik door. Als mijn lichaam zegt dat het genoeg geweest is, stop ik. Het is nu aan mij om te tonen dat de club me nodig heeft”, besluit Lepoint.

Supporters Guldensporenstadion
Supporters Guldensporenstadion

Vragen van MyKVK-leden

We geven ook de kans aan MyKVK-leden om een vraag te stellen aan de spelers. Deze week hebben we heel wat vragen ontvangen voor Christophe Lepoint. We pikken er twee uit. De eerste vraag komt van Robin. Hij vraagt zich af wat de voorkeurspositie van Lepoint is. Christophe antwoordt: “Mijn favoriete positive is net achter de spits. Zo kan ik helpen verdedigen en mee infiltreren in het strafschopgebied. Ik kan dan ook eens naar de flanken uitwijken. Ik wil het team op verschilende vlakken helpen.”

De tweede vraag komt van Maarten. Hij wil weten of Lepoint trainersambities heeft na zijn spelerscarrière. Dit is het antwoord van Christophe op de vraag van Maarten: “Dit jaar zal ik starten met mijn trainersdiploma’s, maar ik weet nog niet of ik er iets mee zal doen. Eerlijk gezegd heb ik nog geen plan opgesteld wat ik na mijn carrière wil en zal doen. Dat diploma is iets wat ik in mijn rugzak zal hebben, maar we zullen zien. Ik wil sowieso zo veel mogelijk genieten van de tijd met mijn 6-jarige dochter. Ik heb wel nog twee à drie jaar om na te denken over wat ik zal doen, maar het behoort zeker tot de mogelijkheden. We zullen zien.”

Dilemmaronde

Eindigen doen we zoals altijd met de wekelijkse dilemmaronde:

Een individuele prijs of een prijs met de ploeg?
“Een prijs met de ploeg. Mensen die me goed kennen, weten dat ik altijd in het belang van de ploeg speel. Als ik me kan inzetten voor de club en mijn ploegmaats, doe ik dat met plezier. Doorheen mijn carrière heb ik altijd meer gedacht aan de ploeg dan aan mezelf.”

Zulte Waregem speelt kampioen in 1A of Kortrijk degradeert naar 1B?
“Ik zie het niet gebeuren dat Kortrijk plots in 1B speelt. Zulte Waregem heeft de kans gehad om kampioen te spelen en ze grepen er net naast. Ik denk dat ze zo’n kans niet meer zullen krijgen. Ik zie Kortrijk niet degraderen en ik zie Waregem geen kampioen worden. Een antwoord kan ik dus niet geven.”

Een paardenstaart of lang krullend haar?
“Toen ik klein was, had ik krullend haar. Op basis daarvan zou ik krullend haar kiezen. Ik heb nu wel al achttien jaar geen haar meer. Ik voel me goed zo. Maar een staartje, waarom niet? Ik kies de paardenstaart.”