KVk Seraing0101
KVk Seraing0101

Bedankt, Kristof!

Met de komst van kandidaat-landskampioen Union Sint-Gillis sluit KVK zijn 15de opeenvolgende seizoen in de hoogste reeks af. Voor aanvang van de wedstrijd wordt captain Kristof D’Haene uitgewuifd na acht seizoenen in trouwe dienst van de club.

23/04/2023

Union Sint-Gillis speelt pas het tweede jaar weer in de hoogste reeks nadat het daar liefst 48 jaar ontbrak. De elf landstitels die het behaalde liggen dan ook al heel ver achter de rug, maar een nieuwe wenkt misschien wel. Zondag is ‘het Europese Union’ te gast in het Guldensporenstadion. Een ideale tegenstander om icoon Kristof D’Haene uit te wuiven.

Het is pas de 18de keer dat beide teams tegenover elkaar staan. Het begon in december 1996 in tweede klasse met een 5-0 pandoering voor het naar derde degraderende Union. Kurt Mertens scoorde twee goals, Jurgen Hermans en Csaba Maté maakten er elk een, de vijfde was een own goal.

In 2000 wonnen we voor de Beker magertjes met 1-0 dankzij David Latif, waarna we van 2004 tot 2008 duelleerden in tweede klasse. Union kwam twee keer winnen en speelde twee keer gelijk.

In 2019 hadden we als eersteklasser drie keer met de Brusselse tweedeklasser te maken. Eerst in play-off 2 met een thuiszege voor Union maar ook een bezoekende zege waarbij Faiz Selemani instond voor de 0-1 winst van de blauw-gelen. Enkele maanden later ging KVK wèl winnen in het Dudenpark – voor de Beker – dankzij de ultieme winninggoal van Gary Kagelmacher (0-1).

De jongste twee seizoenen gingen de confrontaties door in de Jupiler Pro League, want met de steun van  Tony Bloom, ook eigenaar van Brighton, is Union weer in de hoogste reeks aangekomen. Winnen zat er voor de Veekaa nog niet in. Vorig seizoen werd het 2-0 in Vorst, 2-3 thuis na een heerlijke wedstrijd waarin Selemani tegen zijn ex-club nog 2-2 gelijk maakte maar dan scoorde Undav in de slotfase nog een beauty als doodsteek. Dit seizoen werd het 2-1 op Union na twee goals van captain Teuma en daarna nog maar eens een eerredder van… alweer Faiz Selemani.

Bij Union is Dante Vanzeir nog altijd topscorer van het seizoen met 10 goals, één meer dan Adingra en Teuma, drie meer dan Boniface. Voor het team van Karel Geraerts heeft de wedstrijd uiteraard groot belang aangezien het de play-off 1 in moet met de titel als inzet. Voor aanvang van de slotdag heeft Union 2 punten achterstand op leider Genk. Europees werd het team donderdagavond uitgeschakeld door Bayer Leverkusen zodat het zich nu voluit op de Belgische competitie kan concentreren.

Maar het is aan de spelers van KV Kortrijk om zich in een goed bezet Guldensporenstadion nog eens van hun beste zijde te tonen tegen een topclub zoals ze dat eerder dit seizoen al tegen Genk, Antwerp en Club Brugge winnend deden.

IK BEN ERBIJ!