Kvk Eupen 62
Kvk Eupen 62

‘Avenatti aardt alleen in Kortrijk’

Het zijn de nationale analisten die het zeggen: “Felipe Avenatti aardt alleen in Kortrijk.” Zijn prestaties geven hen gelijk. “In Kortrijk houden de coaches rekening met mijn eigenschappen en zet de ploeg daarop in”, beseft de Uruguayaan.

31/08/2023

Het is deze week exact tien jaar geleden dat Felipe Avenatti vanuit Uruguay naar Italië verkaste. Hij kwam van River Plate in Montevideo naar de Serie B-club Ternana FC voor vier miljoen dollar, het duurste bedrag dat de club uit Terna ooit voor een transfer betaalde.

Vier jaar speelde Felipe er, goed voor 30 goals in de Serie B. Dat bleef niet onopgemerkt. Voor het seizoen 2017-2018 nam FC Bologna hem over. Met de Rossoblu speelde hij elf wedstrijden, onder anderen tegen AC en Inter Milaan en Juventus. Het is bekend hoe hij door hartproblemen uit de running geraakte.

1 september

Op 20 augustus 2018 kwam Avenatti in Kortrijk aan, waar de Veekaa hem huurde bij Bologna. “Kortrijk kende mijn medisch probleem maar vertrouwde de dokters die zegden dat het opgelost was. Ik kende er een heerlijk seizoen”, herinnert hij zich. Dat jaar trouwens werd in Kortrijk zijn zoon Vincenzo geboren. Hij is inmiddels vier jaar, zijn kleinere broer Faustino tweeënhalf. Beiden gaan zoals alle kinderen op 1 september weer naar school. In hun geval naar de Sint-Paulusschool in Kortrijk.

“Ze spreken al veel beter Nederlands dan ik”, lacht Felipe. “In juni waren we met vakantie in Montevideo bij mijn ouders en grootouders en mijn zus. Het is goed dat de kids ook eens zien waar hun roots liggen. En onlangs waren mijn schoonouders op bezoek. Dat is belangrijk: we zien hier anders nooit familie.”

‘Kortrijk geloofde nog in mij’

Dat eerste seizoen bij KVK scoorde de Uruguayaan 15 doelpunten. Je kon er niet naast kijken. Het gevolg was een transfer vanuit ‘eigenaar’ Bologna naar Standard, later telkens een half seizoen uitgeleend aan Antwerp, Union en Beerschot, maar op 18 augustus 2022 was Felipe terug ‘daar waar hij het best aardt’.

“Kortrijk geloofde nog in mij en ik in de club. Ik voelde me hier meteen weer thuis. Ik weet ook dat de supporters me hier altijd steunen. Zelfs toen ik tegen Eupen een rode kaart kreeg – mijn eerste in mijn carrière! – steunden ze mij,” prijst hij.

Op naar de zo belangrijke wedstrijd van vrijdagavond op OHL. “Het is goed dat ik er weer bij kan zijn. Ik hoop mijn team iets te kunnen bijbrengen”, zegt Felipe. “Dat speelveld ligt me blijkbaar wel…” En of. Vorige winter scoorde hij één keer voor de beker en twee keer in de competitie in Leuven. De winning-goal knikte hij pas in de toegevoegde tijd binnen. Dan weet hij: “Ik wil die nog wel eens overdoen, maar liefst wat vroeger in de wedstrijd.”

Tickets OHL-KVK