DIR200711 0021
DIR200711 0021

Adam Jakubech: "Met vertrouwen naar Luik"

In aanloop van de zesde competitiewedstrijd tegen Standard Luik praten we met Adam Jakubech. Onze goalie blikt vooruit op deze topper op speeldag 6.

19/09/2020
AA Gent – KV Kortrijk : Adam Jakubech Foto VDB / BART VANDENBROUCKE
AA Gent – KV Kortrijk : Adam Jakubech Foto VDB / BART VANDENBROUCKE

10 op 15

Met 10 op 15 kan KV Kortrijk terugblikken op een sterke competitiestart. Dat vindt ook doelman Adam Jakubech. Al is hij toch niet helemaal tevreden. “Ik denk dat we in het algemeen tevreden kunnen zijn, maar als ik naar mijn persoonlijke prestaties kijk, ben ik niet helemaal gelukkig. Ik denk soms nog terug aan mijn fout tegen Waasland-Beveren op de eerste speeldag. Het was niet mijn beste wedstrijd. Ik voelde me schuldig na mijn fout.” En dus vindt Adam Jakubech dat KV Kortrijk nog hoger in de rangschikking kon staan. “Echt zuur van het verlies tegen Waasland-Beveren. Met die drie punten erbij zouden we perfect gestart zijn.”

Ondanks zijn jonge leeftijd als doelman herpakte Adam zich meteen na zijn fout tegen de Waaslanders. “Ik wou het zo snel mogelijk achter mij laten en focussen op de volgende wedstrijd. Het deed wel pijn, omdat dit het beslissende doelpunt was. Maar de week nadien krijg je een nieuwe kans om jezelf te bewijzen en ik was dan ook zo gelukkig dat we wonnen op Gent.”

DIR200711 0021
DIR200711 0021

Drie clean sheets op rij

Na vijf speeldagen heeft KV Kortrijk al drie keer de nul weten te houden. Vorig seizoen moesten de Kerels nog wachten tot november voor die eerste clean sheet. Nu telt KVK al drie clean sheets na amper vijf speeldagen. Enkel Charleroi telt meer clean sheets. “Dat is echt fantastisch! Ik ben heel gelukkig, maar het is niet enkel het werk van mij of de verdediging, maar wel een prestatie van de volledige ploeg.”

Yves Vanderhaeghe probeert sinds de start van het seizoen een nieuw systeem uit met vijf verdedigers en dat pakt tot op heden bijzonder goed uit. “Er staat momenteel een sterke organisatie. Iedereen voert zijn taak goed uit en er is veel strijd op het veld. Tegen Moeskroen moest ik maar één keer ingrijpen, maar het is kwestie van de concentratie 90 minuten te behouden. Zeker als je altijd de nul wil houden.”

KV KORTRIJK – WAASLAND BEVEREN : Adam Jakubech FOTO VDB / BART VANDENBROUCKE
KV KORTRIJK – WAASLAND BEVEREN : Adam Jakubech FOTO VDB / BART VANDENBROUCKE

Mooie statistiek

Dit seizoen heeft Adam Jakubech op dit moment de meeste reddingen in huis van alle doelmannen in de Jupiler Pro League. Met 22 reddingen en een reddingspercentage van 85% steekt Jakubech er met kop en schouders bovenuit. De eerste achtervolger is Moeskroen-doelman Koffi met 74%. Een mooie statistiek dus voor onze goalie. “Dat wist ik niet, wel een mooie statistiek”, lacht Adam. “Ik houd wel wat statistieken bij, maar ik probeer er niet te veel naar te kijken. De data weten vaak niet hoe de echte situatie eruit ziet, of hoe ik de situatie zie. Ook de adrenaline maakt een groot verschil. Ik ben vooral blij dat ik me kon herpakken na mijn fout op de eerste speeldag. Ik wil constant presteren.”

Afgelopen weekend was het eindelijk zover. KV Kortrijk mocht voor het eerst in meer dan zes maanden supporters verwelkomen. Het stadion kreeg een volledige make-over, volledig volgens de coronamaatregelen. Ook de spelers konden opnieuw genieten van de sfeer van de supporters. “Eindelijk, eindelijk! Het is helemaal anders. De supporters geven me veel energie. Vanaf de opwarming was de sfeer geweldig. Iedereen voelde de steun van de supporters. Het geeft ons vertrouwen om punten te pakken. We zijn dan ook blij dat we meteen konden winnen voor onze supporters. Zij zijn zo’n belangrijk onderdeel in het voetbal, misschien zelfs het belangrijkste.”

DIR200131 0705
DIR200131 0705

Vooruitblik Standard

Zondagnamiddag om 16u speelt KVK de topper op het veld van Standard Luik. Het nummer drie tegen het nummer vier. Ook Adam Jakubech kijkt uit naar deze topper. “Voor zulke wedstrijden ben je voetballer geworden. Het is altijd leuk om tegen de G5-ploegen te spelen. We zitten ook in een goede flow met drie clean sheets en 10 op 15. We kunnen dus met vertrouwen naar Luik gaan. We hebben de ambitie om een goede wedstrijd te spelen. Standard heeft een goede en brede kern en dus beseffen we dat we top moeten zijn”, aldus Jakubech.

Net als KV Kortrijk telt Standard Luik tien punten. De Luikenaars slikten wel nog maar twee tegendoelpunten. Daarmee is het de tweede best verdedigende ploeg in de Pro League. Bovendien mag Standard 7500 supporters toelaten op Sclessin. “Dat vind ik leuk, ook al speelt het eigenlijk in ons nadeel. Als profvoetballer is het altijd leuker om in een stadion met supporters te spelen.” KV Kortrijk pakte zes op zes op verplaatsing en die reeks willen de Kerels nu ook voortzetten. “We hebben al onze uitwedstrijden gewonnen, maar dat was ook zonder supporters. Dat kan een groot verschil maken. We moeten er gewoon vanuit gaan dat we daar punten kunnen pakken.”

119669916 3301294493249613 2698963093761384332 O
119669916 3301294493249613 2698963093761384332 O

Marko Ilic

Vorige week donderdag kon KVK zijn vierde versterking van het seizoen aankondigen: Marko Ilic. De 22-jarige doelman komt over van het Servische FK Vozdovac. “Ik ken hem nu vier à vijf dagen en ik heb alleen maar goede gevoelens over hem. Hij is heel vriendelijk en steunt mij ook. Hij staat open om met mij te praten. Ik denk dat we echt een goede relatie hebben. We hebben over veel dingen gesproken, ook tijdens de training. We hebben geprobeerd om een goede sfeer te creëren, ook met de keeperstrainer Patrick Deman. Het is fijn dat hij uit mijn deel van Europa komt. We hebben dezelfde mentaliteit.”

Voor Marko Ilic is het de eerste keer dat hij buiten Servië speelt. “Ik probeer hem te helpen met alles wat hij nodig heeft. Ik heb al wat meer ervaring in het buitenland en geef hem dus tips. Op dit moment kan ik niets negatief over hem zeggen.”

119685457 3301294309916298 1763143525252239669 O
119685457 3301294309916298 1763143525252239669 O

Tweede seizoen

Voor de 23-jarige Adam Jakubech is het zijn tweede seizoen bij KV Kortrijk. Zijn moederclub Lille leende hem opnieuw uit aan de Kerels. “Ik voel me goed hier. Ik voel de steun van de supporters en van de mensen binnen de club. Op het einde van vorig seizoen wou ik terugkeren naar KV Kortrijk. Ik ben blij dat beide clubs een akkoord bereikt hebben. Ik heb enkel positieve herinneringen aan de club.”

Adam Jakubech is bovendien ambitieus bij KV Kortrijk. “Ik wil zoveel mogelijk wedstrijden spelen voor deze mooie club en zo hoog mogelijk eindigen. Ik wil de ploeg altijd helpen en zoveel mogelijk wedstrijden winnen, zeker de thuiswedstrijden met de steun van onze eigen supporters. Als jonge keeper wil ik natuurlijk ook progressie maken. Ik zou graag ooit in een van de grote vijf Europese competities spelen.”

KVM0167
KVM0167

Vragen van de supporters

We geven ook de kans aan MyKVK-leden om een vraag te stellen aan de spelers. Deze week hebben we heel wat vragen ontvangen voor Adam Jakubech. We pikken er twee uit. De eerste vraag komt van Kenji. Hij vraagt zich af wie Adams voorbeeld als doelman is. “Dat was Iker Casillas. Ik keek naar hem op en ik hou vooral van zijn persoonlijkheid. Hij was echt een voorbeeldfiguur voor elke doelman.”

De tweede vraag komt van Arthur. Hij wil weten hoe Adam de toekomst van reservedoelman Maxim Deman ziet. “Ik denk dat hij de toekomst in zijn handen heeft, want hij is echt een goede doelman. Hij is bovendien nog jong en een hele goede jongen en dat is misschien nog het belangrijkste. Ik denk dat hij in deze club ruimte zal krijgen om zich verder te ontwikkelen. En als hij de kans krijgt, moet hij die ook grijpen en tonen wat hij kan. De kwaliteiten heeft hij zeker”, besluit Adam Jakubech.

Dilemmaronde

Ook Adam Jakubech krijgt drie dilemma’s voorgeschoteld.

Winnen met 1-0 of 4-1?
“Voor mij persoonlijk is het beter om met 1-0 te winnen. Drie punten zijn drie punten. De supporters winnen liever met 4-1, omdat de wedstrijd aantrekkelijker was, maar ik wil altijd die clean sheet behalen. Bij 1-0 is het ook nog spannend en dan is de ontlading des te groter na het affluiten.”

Een strafschop stoppen of een dubbele redding?
“Dan kies ik voor een penalty. Dat blijft ook langer in het geheugen van de supporters. Denk maar aan de penalty tegen Antwerp in de halve finale van de Beker. Zo’n penalty stoppen geeft mij meer vertrouwen. Dat is dan ook de reden waarom ik een penalty kies.”

Een strafschop stoppen of een strafschop scoren?
“Een penalty stoppen. Het geeft mij nog meer vertrouwen. Bij een strafschop heb je 50% kans. Je hebt ook altijd wat geluk nodig. Ooit zal ik wel eens proberen om een strafschop te scoren.”