KVK RWDM PO 16
KVK RWDM PO 16

Abdoulaye Sissako: ‘Ik wil een speciale verjaardag’

Abdoulaye Sissako wordt 26 op 26 mei 2024. En op diezelfde 26 mei speelt KV Kortrijk in het Guldensporenstadion de beslissende terugwedstrijd voor het behoud in eerste klasse. “Ik wil dat het een speciale verjaardag wordt”, zegt hij.

15/05/2024

“Wij hebben het hele seizoen vanuit een welhaast verslagen positie moeten strijden om tot hier te geraken, dat was héél hard en héél zwaar. Toen ik hier aankwam, had het team al 0 op 9. Het heeft lang geduurd voor het beter werd. Je wordt ’s morgens wakker en je denkt meteen aan de situatie van je club: komend weekend spelen we weer een wedstrijd met enorme druk op. Je gaat naar de training: je voelt de stress. Iedereen kan je zeggen dat je moet genieten van de wedstrijd, maar je speelt wel met het besef dat een nederlaag het vonnis kan zijn.”

“Ik had begrip voor de reactie van Felipe Avenatti die niet gelukkig was met de kreten van enkele supporters in Charleroi. Wij werken elke dag keihard, de coach geeft er al zijn momenten voor, maar wij spelen elke match onder enorme druk. We dachten in Charleroi dat we zouden moeten winnen om nog een kans te maken. Gelukkig kwam Eupen ons ter hulp. Nu kunnen we zeggen dat het anders is, dat we zondag van nul starten met gelijke kansen. We moeten er voluit voor gaan.”

AaCHAKVKLUS 5951
AaCHAKVKLUS 5951

‘Al drie jaar stress’

Abdou is een fantastische kerel. Het hele seizoen werd hij haast constant door de media geroepen voor interviews: door de televisiemensen, door die van de radio, door die van de geschreven pers. En elke keer – ook al had zijn team net weer verloren – was hij bereid om zich aan te dienen. En om bovendien altijd opnieuw een opbouwend antwoord te geven.

“Ik speel nu al drie jaar met die stress”, vertelt hij. “De vorige twee jaar met Zulte was het niet anders. Uiteindelijk zakten we daar vorig seizoen. Dit wil ik niet meer meemaken. Ik heb het gevoel dat als we ons dit jaar redden, dat we met deze coach een beter seizoen zullen doormaken.”

Abdoulaye Sissako is een in Frankrijk geboren Malinees. Hij heeft drie broers en een zus. “Een van mijn broers speelt geen voetbal. De andere is Moussa die dit seizoen werd uitgeleend aan RWDM. De derde, Souleymane, is onze makelaar.” Moussa is een centrale verdediger die uitviel met een zware knieblessure. Misschien was het wel zijn afwezigheid die RWDM halfweg het seizoen deed terugvallen. Hij is international voor Mali. Abdou niet. Abdou speelde wel 14 keer voor de Franse U19, heeft ook de beide nationaliteiten, maar werd door de Malinese coach nog niet opgeroepen.

‘Gegroeid in België’

Zijn carrière begon bij de jeugd van Auxerre. Hij speelde zowel bij Auxerre als bij Châteauroux in de Ligue 2. Of hij het zich niet beklaagt dat hij Frankrijk verliet voor het Belgisch voetbal dat hem nog maar weinig vreugde bracht? “Neen, zeker niet. Ik ben in België een beter mens geworden”, zegt hij. “Ik heb me hier beter kunnen ontwikkelen. Bovendien heb ik hier Engels geleerd en ook al wat Nederlands. Ook als voetballer ben ik hier gegroeid. Ik heb geleerd uit onze tegenslagen maar ook genoten van de mooie momenten: de overwinningen en de draws tegen Club Brugge en Anderlecht onder meer.”

“Weet je, die zege op Anderlecht op de laatste speeldag van de reguliere competitie is enorm belangrijk geweest voor de drie punten die we toen nog wonnen. Daarna hebben we op nog meer cruciale momenten gewonnen: uit bij RWDM, thuis tegen Eupen. Het is nu aan ons om het af te maken: dit parcours hebben we niet voor niets afgelegd. Nu hebben wij de redding in eigen handen, al weet ik dat Lommel sterk is. Ik heb de match Deinze-Lommel op tv bekeken. Ze spelen goed voetbal, ze scoren vlot. We zullen meer dan 100 procent moeten zijn! Maar ik geloof erin: die terugmatch op 26 mei, op mijn verjaardag, dat moét onze dag worden.”

Steun Abdou & onze Kerels in Lommel!