Steunkvk BV80051429
steunkvk-BV80051429

3 PRONOSTIEKEN VAN 3 EX-UNIONISTEN

‘Sympathie, maar….wij willen winnen’ – Eddy Soetaert

02/03/2022

Net als Faïz Selemani speelden ook Freddy Vancraeynest en Ghislain Vergote voor Union én voor Kortrijk. Tijd voor drie vragen aan deze drie ex-Unionisten. Het antwoord is unisono: “We hebben veel sympathie voor Union, maar… wij willen zaterdag wel winnen!”

FREDDY VANCRAEYNEST: ‘EERST MOETEN WIJ WINNEN’

“Ik was 16 en twee weken toen ik debuteerde in het eerste elftal van Stade Kortrijk”, herinnert Freddy Vancraeynest zich. “Je moest 16 zijn om te mogen meedoen met de senioren. Ik speelde er twee seizoenen en werd dan door oud-international Marcel Dries benaderd om hogerop te gaan spelen. Berchem en Union waren de mogelijkheden. Ik ging op mijn 18 naar Union. We spreken van 1966.”

“Ik was de duurste transfer die er al ooit in Kortrijk was geweest: een contract voor twee seizoenen plus een optie voor een derde jaar. Stade kreeg twee keer 200.000 frank en zou 1,1 miljoen frank krijgen als Union de optie lichtte. Ik speelde heel wat matchen maar tijdens het tweede seizoen scheurde ik mijn kruisbanden. ‘Hij is geclaqueerd’ zeiden ze toen, waarmee ze bedoelden dat het over was met zo’n blessure. Union lichtte ook de optie niet. Ik keerde dus terug en speelde weer voor Stade maar nooit meer op mijn vroeger niveau.”

Heeft hij sympathie overgehouden voor Union? “Uiteraard. Je moet weten dat toen ik er speelde dit dé ploeg van Brussel was. Veel meer dan Daring en Molenbeek en zelfs dan Anderlecht. Alle supporters waren van het Brusselse. Sympathie heb ik nog maar de ploeg van mijn hart is natuurlijk KV Kortrijk. Ik ben er intussen vijftien jaar bestuurslid.”

‘Fredje Craeynest’ is alom bekend op de club. Hij is elke thuiswedstrijd te vinden in de loges waar hij voor de ontvangst instaat. En vrijwel alle uitwedstrijden tekent hij present.

“Van mij mag Union zeker kampioen worden. Ik denk ook dat ze dat gaan doen. Maar eerst wil ik nog wel dat wij zaterdag winnen van hen. De spelers zullen ongetwijfeld gemotiveerd zijn om de leider te kloppen temeer we in de heenmatch werden overklast zoals in geen enkele andere wedstrijd. Dat moeten ze zich nog wel herinneren. Ik zie ons winnen.”

GHISLAIN VERGOTE: ‘MOOIE HERINNERINGEN AAN UNION EN AAN KVK’

Samen met Dieter Schwabe speelde Ghislain Vergote het meeste wedstrijden ooit voor KV Kortrijk. Na tien jaar in het elftal werd hij assistent-trainer van Georges Leekens en was bovendien een paar decennia kinesist op de club.

Ook hij heeft een kort verleden bij Union. “Door de job van mijn vader verhuisden we naar het Brusselse. Ik speelde bij de jeugd van Union, maar trok dan naar Mechelen waarvoor ik vier jaar uitkwam.” Van 1971 tot 1975 behoorde Ghislain er tot de selectie.

In het seizoen 1975-1976 kwam hij uit voor Union dat was gezakt uit tweede klasse maar veel geld en veel ambitie bezat. Ghislain kwam er terecht in een team met o.a. de ex-internationals Jan Verheyen, Jean Plaskie en André Denul en met de Nederlander Leen Barth in doel. “We speelden los kampioen, maar het volgende jaar bleken de centen op”, herinnert de centrale verdediger zich.

Dat was de reden waarom KV Kortrijk dat in 1976 promoveerde naar eerste klasse liefst drie spelers van Union naar zich toe kon halen: Louis De Weerdt, een technisch sterke middenvelder, Harald Nickel, die later nog voor de Duitse Mannschaft speelde, en Ghislain Vergote die terugkwam naar zijn geboortestreek.

“Ik heb natuurlijk nog sympathie voor Union, de ploeg waarmee ik kampioen speelde en haast week na week won”, zegt Ghislain Vergote. “Maar ik speelde er maar één jaar. En het grootste deel van mijn carrière voetbalde ik voor KVK. Dat is dan natuurlijk wel ‘mijn club’. Ik heb de indruk dat het met hun tactiek soms gemakkelijker winnen is op verplaatsing dan thuis. Daar moeten we zaterdag voor opletten. Ze moeten het doen zonder Vanzeir maar het blijft een sterke ploeg.”

Toch is ‘Gizze’ hoopvol: “Dit is een goed moment om Union te treffen. Spelen tegen de leider is altijd een motivatie. Ik zie bij KVK diverse sterke spelers die de overwinning kunnen afdwingen. Daarna mag Union van mij best wel kampioen spelen, ik gun het ze zelfs. Maar eerst zie ik ons wel winnen.”

FAIZ SELEMANI: ‘IK WIL WINNEN VAN MIJN VRIENDEN’

“Natuurlijk heb ik nog sympathie voor Union”, zegt Faïz Selemani. “Ik weet dat ik door een aantal mensen werd uitgefloten tijdens de heenmatch, maar zij kennen niet het juiste verhaal hoe en waarom ik de club heb verlaten. Ik heb er nog wel vele vrienden. Ik ben net nog uit gaan eten met Teddy Teuma en Anas Hamzaoui die nu wordt uitgeleend aan Virton. Ik ben tevreden voor de spelers van Union dat ze het zo goed doen in eerste klasse. Ik hoop dat ze kampioen spelen, maar ze zijn gewaarschuwd: bij ons zullen ze het zeker niet cadeau krijgen. Wij gaan voluit voor de zege.”

Maken we kans op de zege? “Natuurlijk. Waarom niet? We gaan niet verliezen, schrijf dat maar op. Daarna moeten ze het maar doen in de resterende wedstrijden maar niet tegen ons.”

Kom mee onze spelers aanmoedigen tegen de leider en koop hieronder je tickets!

Koop hier je tickets!