*
*

15 jaar eerste klasse - 15 topmatchen

Wanneer het komende voetbalseizoen start, is KV Kortrijk de enige niet-G5-club in de hoogste reeks die kan terugkijken op 15 jaar onafgebroken eerste klasse. Tijd om even terug te blikken: wat waren nu de 15 strafste topmatchen van die 15 jaar? Wij geven alvast een aanzet met dit heerlijke lijstje – Eddy Soetaert

22/05/2023
BVNC0083
BVNC0083

1. 3 mei 2009 KRC Genk – KV Kortrijk 0-1

KV Kortrijk speelde zijn eerste seizoen opnieuw in eerste klasse en Hein Vanhaezebrouck deed dat met een heel bescheiden bezetting. Met nog drie wedstrijden te gaan en na een reeks van amper 4 op 36 zag het er helemaal niet goed uit voor de nieuwkomer.

Verliezen in Genk stond in een seizoen met drie dalers vrijwel gelijk met een terugkeer naar tweede klasse. Het werd de dag van ‘reus’ Kristof Van Hout, de 2m08 lange Limburgse doelman van KVK. Hij pakte uitgerekend in Limburg alles wat in zijn buurt kwam, van Ogunjimi, van Pudil, van Ederson, en hield op wonderlijke wijze de nul. Istvan Bakx maakte de enige counter van de wedstrijd af, goed voor een 0-1 zege voor KVK dat zich dankzij drie gouden punten in Genk op de slotdag na winst op Westerlo nog kon redden.

BVD48475
BVD48475

2. 10 april 2010 KV Kortrijk – Zulte Waregem 2-0

KVK had zich maar met moeite gered maar speelde onder Georges Leekens een seizoen later het meest glorieuze seizoen ooit: de club eindigde 4de in de reguliere competitie en uiteindelijk 5de in de pas ingevoerde Play-Off 1. Het strafste was dat het dat seizoen vier keer won van Zulte Waregem. Eerst 0-2 daar dankzij Benko en Benteke, dan 1-0 thuis via Benko, daarna in de play-offs eerst de fantastische 2-0 thuis gevolgd door de 1-2 ginds met twee goals van Davy De Beule.

Die thuiszege in de play-offs was de meest aangrijpende. Het werd een bijzonder bitsige wedstrijd met liefst 7 gele kaarten en 3 rode, waarvan 2 voor KVK – voor Ibou en de protesterende Pavlovic – maar met twee heerlijke late goals van Christian Benteke werd het een bruisende feestavond. Eerst stak Benteke de bal in het hoekje naast Bossut, in de allerlaatste minuut deed hij het Guldensporenstadion ontploffen met een rake counter.

*
*

3. 3 maart 2012 KV Kortrijk – KRC Genk 3-2

Drie weken voor de bekerfinale op de Heizel moést KVK winnen van Racing Genk om nog uitzicht te hebben op een plaats bij de eerste zes in de Play-Off 1. Een gelijkspel volstond niet voor de manschappen van Hein Vanhaezebrouck. En ook Genk had de punten hoog nodig om nog de top-zes te kunnen halen.

Het zag er lange tijd goed uit voor de Veekaa nadat Veselinovic en Pavlovic het scorebord vroeg op 2-0 hadden gezet, maar dan illustreerden een paar Genkse youngsters hun talent. Twee keer scoorde Jelle Vossen, telkens op aangeven van… Kevin De Bruyne. De Limburgse gelijkmaker kwam er pas in de 91ste minuut en dat was uiteraard een koude douche voor de vele  thuisfans. Maar… dan gebeurde het. Even daarvoor had Hein de jonge Brecht Dejaegere ingebracht. ‘Brechtje’ liep bij de allerlaatste aanval van de wedstrijd lekker voorbij Tshimanga en scoorde dan knap in de verste hoek achter doelman Logan Bailly. Zijn ren naar de fans in uitzinnige vreugde is de supporters altijd bijgebleven.

*
*

4. 24 maart 2012 Lokeren - KV Kortrijk 1-0

Ondanks het ongelukkige resultaat blijft de trip naar de Heizel een unieke wedstrijd. KVK versloeg in de bekercampagne van het seizoen 2011-2012 achtereenvolgens FC Antwerp (met de strafschoppen), STVV, Beerschot en uiteindelijk Mons/Bergen.

De bekerfinale op zaterdag 24 maart met meer dan 15.000 Kortrijkse fans in het Koning Boudewijnstadion blijft uiteraard een uniek moment in de geschiedenis van de club maar helaas werd de wedstrijd met 1-0 verloren na een late Lokerense goal.

Wat eraan voorafging – de vele acties van supporters, de ‘beker-trein’, de 200 ingezette autobussen, de bevlagde stad – blijft niettemin op het netvlies gebrand en hopelijk ooit voor herhaling vatbaar.

Straf was anders ook de beklijvende terugwedstrijd tegen Bergen in de halve finale met de Heizel als inzet. KVK had de heenmatch met 1-2 gewonnen, maar stond nog voor een ijskoude return op een hard bevroren veld dat amper bespeelbaar was. Het werd al vroeg 0-1, Darren Keet hield daarop zijn ploeg enkele keren in de wedstrijd tot de thuisploeg toch moeizaam naar 2-1 klom en de finale al kon ruiken. Maar meteen na de rust werd het 2-2. Eén bezoekend doelpunt betekende meteen het einde van de bekerdroom. Bergen kreeg zowaar nog een strafschop maar Darren Keet pakte het schot van Perbet. Het leidde die avond meteen tot een volksfeest van het stadion naar het ‘straatje’ in de binnenstad.

KV Kortrijk : Sfeerbeelden Vip Foto VDB / BART VANDENBROUCKE
KV Kortrijk : Sfeerbeelden Vip Foto VDB / BART VANDENBROUCKE

5. 20 oktober 2013: KV Kortrijk – Club Brugge 4-1

Het werd een absolute spektakelmatch waar Michel Preud’homme lang maagzuur van had. De speeldag nadat KVK was gaan winnen op Anderlecht (Santini 0-1) kreeg het het ongeslagen Club op bezoek. In een duel op het scherp van de snee gekruid met zes gele en twee rode kaarten maakte KVK zijn bezoeker af. Ivan Santini werd de koning van de avond met maar liefst drie doelpunten waarvan twee vanop de stip.

Anderhalve maand later was blauw-zwart trouwens weer op bezoek in het Guldensporenstadion voor de 1/8ste finale van de Beker van België met rechtstreekse uitschakeling. Dankzij het sterke keepen van Darren Keet en Mathew Ryan bleef het na 90 minuten 0-0. In de verlengingen was het – wie anders? – Ivan Santini die de bal na een sterke actie van Stijn De Smet in de bovenhoek knalde. Feestje? En of.

DCB15023329
DCB15023329

6. 17 januari 2015: KV Oostende – KV Kortrijk 1-7

Dit was een gek verhaal. Alle ploegen gingen die pittige winter op stage naar de zon, KVK bleef thuis. KVO-manager Luc Devroe liet weten: “We zijn er klaar voor. We trainden in Andalusië elke dag in de zon op prachtige velden.” De Veekaa verbleef drie dagen in een ondergeregend Knokke. De voorziene oefenmatchen konden door de moerasvelden niet doorgaan. Marc Coucke twitterde de verwachting van een stevige zege voor zijn club. Het werd… 1-7 voor KVK.

Het werd de grootste uitzege ooit dankzij doelpunten van Teddy Chevalier (2), Ivan Santini, Stijn De Smet, Thomas Matton (2) en Tuur Dierckx.

Ja, KVK had er wel zin in om veelvuldig te scoren. Een maand later won het thuis met 6-0 van Westerlo, ook eentje om in te kaderen, met liefst vier goals van Ivan Santini. Het thuisrecord van 7-0 – in 1986 neergezet tegen Berchem– bleef nog net overeind.

BV215064
BV215064

7. 2 december 2015: KV Kortrijk – Anderlecht 4-2

Er werd behoorlijk uitgekeken naar de bekerwedstrijd tegen paars-wit. Ex-Anderlecht-coryfee Johan Walem was de coach van KVK en kreeg nogal wat kritiek op het zogenoemde ‘defensieve spel’. Walem greep in. Hij wijzigde vier dagen voor de bekermatch voor de wedstrijd tegen Waasland-Beveren zijn ploeg op zes plaatsen en stelde liefst… zes West-Vlamingen op: de certitudes Stijn De Smet, Anthony Van Loo en de halve West-Vlaming Gertjan De Mets, plus de weer erbij gehaalden Kristof D’Haene, Lukas Van Eenoo en Birger Verstraete. Het was een lust om te zien hoe uitgerekend zij met knappe acties voor een 3-1 winst zorgden.

Hetzelfde team pakte de daaropvolgende midweek Anderlecht in met 4-2. ‘Van beton- naar sambavoetbal’ titelde een krant. Net als tijdens het voorbije weekend stond het na een halfuur alweer 3-0 dankzij het heerlijk voetballende trio De Smet-D’Haene-Van Eenoo. Het waren wel de centrale verdedigers Poulain en Chanot die de eerste twee goals scoorden, Van Eenoo zorgde voor de derde, Adam Marusic deed de Brusselaars helemaal dood.

KV Kortrijk – Standaard : Idris Saadi Foto VDB / BART VANDENBROUCKE
KV Kortrijk – Standaard : Idris Saadi Foto VDB / BART VANDENBROUCKE

8. 4 februari 2017: Standard – KV Kortrijk 0-3

Het ging niet goed met de Veekaa die winter van 2017. Na een prima seizoensstart viel de motor helemaal stil met acht nederlagen op rij als gevolg. KVK kwam daardoor in de gevarenzone voor degradatie terecht en de moeizame 2-1 thuiszege tegen Lokeren gaf amper reden tot optimisme, temeer de verplaatsing naar Standard een week later op het menu stond.

Daar gebeurde het onmogelijke: Teddy Chevalier scoorde er nadat de Standard-storm was geluwd, Idriss Saadi kreeg de 0-2 van Teddy op een schoteltje en maakte daarop een pure wereldgoal. Hij nam de afvallende bal hoog met links in één keer op de slof en die belandde met een perfecte krul achter doelman Gillet. Dat was het moment waarop de altijd kritische Standard-fans gingen applaudisseren voor de andere rood-witten, die van Kortrijk. Het team was meteen zeker van een langer verblijf in de hoogste reeks.

DIR17124514
DIR17124514

9. 27 december 2017: KV Kortrijk – Standard 2-1

KVK zat in een goede flow die decembermaand van 2017. Voor de beker klopte het eerst Antwerp (4-2) en daarna in de kwartfinale AA Gent in een wedstrijd die pas kon doorgaan nadat veertig supporters drie uur lang sneeuw hadden geruimd. Het werd een duel dat weer deed denken aan de 5-1 zege van de toenmalige Kortrijkse tweedeklasser tegen datzelfde Gent. Ook nu was het al Kortrijk dat de klok sloeg met als resultaat een fantastische 4-1 zege.

Maar er kwam nog meer aan tijdens de donkere dagen van december. Twee dagen na Kerstmis zat het Guldensporenstadion naar traditie goed vol voor een portie kerstvoetbal, dit keer tegen Standard dat furore maakte onder de leiding van de flamboyante Sa Pinto. Zijn spelers deden het hem na: Uche Agbo weigerde na zijn rode kaart het veld te verlaten, deed het uiteindelijk toch met de middenvinger in aanslag. Dat zorgde voor een bitsige sfeer in het voetbalhuis.

De Rouches kwamen na het incident op voorsprong vanop de stip maar met Perbet in de rug kon Cavanda niet anders dan de bal op het drassige veld in eigen doel te glijden. Een Luiks schot zoefde in de 90ste minuut nog wel tegen de paal maar de sensatie zat aan de overkant. Youcef Atal, de jonge Algerijnse international met een masker op wegens een oogkasbreuk, snelde met een ultieme krachtinspanning van rechtsachter naar linksvoor en kon de bal nog net in een modderplas tot bij Jérémy Perbet duwen die het leer naast Ochoa tegen het net prikte. Het gebeurde in de 93ste minuut en het Guldensporenstadion ontplofte bij zoveel vreugde.

Kvkgenk3 2 23
Kvkgenk3 2 23

10. 30 januari 2018: KV Kortrijk – KRC Genk 3-2

KVK dat Antwerp en Gent al over de knie had gelegd, moest enkel nog Racing Genk in een dubbel duel verslaan om voor de tweede keer de Heizel te halen. Het resultaat is bekend: het lukte niet omdat de Limburgers de return met 1-0 wonnen nadat ze in Kortrijk met 3-2 werden verslagen. Het verhaal van de dubbel tellende uitdoelpunten.

Maar toch blijft die thuismatch van een uitstekend KVK in het geheugen gegrift. Bij de rust had het altijd 4-0 moeten staan voor het swingende KVK, zo dominant was het team en zo uitgebreid was het aantal doelrijpe kansen. Maar het stond… 2-2. Abdul Ajagun van buiten de zestien en Larry Azouni scoorden dan wel maar het Genk van Philippe Clement puurde uit twee zeldzame tegenstoten evenveel doelpunten. In de slotfase zorgde Lucas Rougeaux nog voor de 3-2 maar dat bleek uiteindelijk niet voldoende om de bekerfinale te halen.

Die terugmatch werd bovendien een drama voor de ongelukkige Rougeaux die in de slotfase lijf en leden riskeerde voor een ultiem gelijkspel maar een compleet kapotte knie aan zijn doelpoging overhield. Meer dan een jaar duurde zijn revalidatie maar de Fransman kwam uiteindelijk toch weer fit op het veld.

En dan te weten dat de Veekaa in december – twee dagen voor Kerstmis – nog een fameuze overwinning had bijeengeknutseld op bezoek in de Genkse arena. Het werd een open duel waarin Perbet en Chevalier hun team twee keer op voorsprong brachten maar even voor tijd werd het 2-2 en kon het nog alle kanten uit. Toen was het dat Kristof D’Haene een ongelooflijke laatste ren opzette – de toegevoegde tijd zat er net op – en met een uitgemeten pass Teddy Chevalier bereikte. Die zorgde voor de 2-3. Als kerstgeschenk voor de meegereisde fans kon dat tellen.

9Q4A2266
9Q4A2266

11. 11 mei 2019: Zulte Waregem – KV Kortrijk 0-5

Vier keer op een rij winnen van Zulte Waregem, het gebeurde al eens eerder, maar vijf keer van dezelfde tegenstander winnen in één seizoen, dat behoort tot de records van de Pro League. En dan nog winnen van je dichtste buur, dat maakte de KVK-fans helemaal gek. En alsof het nog niet volstond werd ook de eerstvolgende ontmoeting in het volgende seizoen weer gewonnen door de Veekaa (2-0, Mboyo en Van Der Bruggen), zes op zes dus.

Die onvergetelijke vijf op een rij in één seizoen eindigde met een bijzondere climax: 0-5 werd het toen in het Regenboogstadion, met doelpunten van Elohim Rolland, nog maar eens Teddy Chevalier, Imoh Ezekiel zowaar, na de rust Julien De Sart en in de laatste minuut het absolute summum: de vlam met links van Kristof D’Haene die meteen een onblusbaar supportersfeest inzette.

Tevoren dat seizoen was er dus al vier keer feest geweest: eerst werd het 0-2 in Waregem dankzij Petit Pelé Mboyo en… in de 95ste minuut Teddy Chevalier zowaar, goed voor een dansje, daarna werd het in het Guldensporenstadion eerst nog 1-0 dankzij een bekerzege met een vlam van Andryi Batsula, daarna in de competitie 4-2 hoewel het bij de rust nog 0-2 stond maar met twee goals van Mboyo en eentje van Christophe Lepoint en van… jaja Chouchou Chevalier werd de zege vastgeprikt.

Ook in de play-offs werd het weer 4-2 met dank aan de goalgetters van dienst Felipe Avenatti en Jovan Stojanovic, die er elk twee voor hun rekening namen. Dan pas kwam die fameuze vijfde van het seizoen, de onuitwisbare 0-5.

KVK AND 75
KVK AND 75

12. 17 augustus 2019: KV Kortrijk – Anderlecht 4-2

De zege tegen Anderlecht vroeg in het seizoen was geen gewone zege. Die kwam er pas na veel inzet en met veel talent met aanvankelijk de Brusselaars Ilombe Mboyo en Hervé Kage in de Kortrijkse hoofdrol. Zij hielden de score bij de rust gelijk en ‘Petit Pelé’ bracht KVK na de pauze ook op voorsprong.

De druk van Anderlecht was groot, de schrik voor een dreigende gelijkmaker heel aanwezig, vandaar dat Yves Vanderhaeghe met armen en benen zwaaide toen Kristof D’Haene voorbij Vincent Kompany en een paar paars-witte verdedigers dribbelde tot tegen de doellijn zowaar. Met nog tien minuten te gaan kon je beter het slot op de deur houden, vond de coach, maar D’Haentje verstuurde ineens een knal vanuit een onmogelijke hoek voorbij Van Crombrugge en deed de stoom uit het kanon in het supportersvak bruisen. ‘Een patatje’ noemde Kristof zijn doelpunt. Een patat, dat was het.

DSC0561 1
DSC0561 1

13. 1 augustus 2021 FC Antwerp – KV Kortrijk 0-1

Het was lang geleden dat KV Kortrijk nog eens alleen 1ste stond in eerste klasse maar het gebeurde die weliswaar pas tweede speeldag van het nieuwe seizoen. Na een 2-0 zege in eigen huis tegen Seraing ging KVK met 0-1 winnen op de Bosuil en omdat geen enkele andere ploeg 6 op 6 haalde, stond de Veekaa daar ineens helemaal alleen op kop.

De wedstrijd zelf was trouwens van een hoog gehalte en vooral de inzet van de Kerels werd geprezen. Het kostte dan wel vijf gele kaarten maar de beloning kwam er even voor tijd toen Faiz Selemani vanaf links met een paar schijnbewegingen naar binnen haakte en dan heerlijk met rechts in de verste hoek mikte. Een absolute beauty!

Kvk Zwa 163
Kvk Zwa 163

14. 19 februari 2022 KV Kortrijk – Zulte Waregem 5-0

De supporters van KV Kortrijk hadden weinig redenen om vrolijk te zijn in die periode: de club had al drie wedstrijden op rij verloren en erger nog: het zou meteen na de derby nog eens zes keer tereke verliezen. Maar die winteravond in februari maakte veel goed. Een wedstrijd tegen de buren wil je altijd winnen, maar als het dan ook nog even kan met een forfaitscore op het bord kan het weekend niet meer stuk.

Het was de avond van de onvergetelijke Trent Sainsbury. De Aussie kopte eerst een uitgemeten vrije trap van Selemani tegen de touwen en werkte daarna net voor de pauze een door Radovanovic verlengde hoekschop in het verste hoekje. Het is nog altijd de enige keer in zijn carrière dat Trent twee keer scoorde in één wedstrijd.

Van Trent herinneren we ons anders ook nog een memorabel doelpunt in een al even memorabele wedstrijd een seizoen eerder bij de komst van Beerschot. Toen ging het scoreverloop als volgt: eerst 2-0 voor KVK, dan 2-3 voor Beerschot, toch weer 4-3 voor de Veekaa maar zowaar 4-5 voor de bezoekers waarna Sainsbury in de 94ste minuut de 5-5 vastprikte.

Terug naar het duel met de buren, bij de rust dankzij onze Aussi afgetikt op 2-0, daarna vrolijk uitgebreid tot 5-0 dankzij twee doelpunten van Selemani – het tweede op zo’n heerlijke patent-voorzet van Kristof D’Haene – en één van Muhamed Badamosi.

SPK 0146
SPK 0146

15. 2 oktober 2022 KV Kortrijk – FC Antwerp 2-1

KV Kortrijk kende een zwak seizoen maar kleurde het wel met vijf ongewone uitschieters. Het won thuis van Antwerp, Genk en Club Brugge en ei zo na ook van Anderlecht en het won bovendien met 0-2 op Standard dankzij een knappe schuiver van de beloftevolle youngster Martin Wasinski en een strafschopgoal van Faiz Selemani.

Tegen Anderlecht hing de zege ook in de lucht na goals van Abdel Kadri en Joao Silva tot een misverstand in de defensie nog voor een laat gelijkspel zorgde.

Maar hoe anders verliep het tegen drie clubs die later de Play-Off 1 (met maar vier teams) zouden spelen. Het begon tegen FC Antwerp met een onwaarschijnlijke zege in die zin dat de Great Old dat seizoen al vanaf de start aan een reeks van 27 op 27 punten bezig was. In het Guldensporenstadion ging het voor het eerst voor de bijl in een wedstrijd waarin ene Didier Lamkel Zé alle aandacht naar zich toe zoog. Op zijn voorzet scoorde Felipe Avenatti de openingsgoal, later verhoogde Selemani tot 2-0 en pas in de toegevoegde tijd konden de leiders milderen vanop de stip.

Hetzelfde verhaal deed zich voor bij de komst van Racing Genk op tweede kerst. KVK speelde zijn eerste competitiewedstrijd onder zijn nieuwe coach Bernd Storck, de leider was in de aanloop naar de 18de speeldag al 16 wedstrijden op rij ongeslagen. Het werd een fel duel met veel inzet aan beide kanten en een typische Avenatti-goal op voorzet van Dylan Mbayo tien minuten voor tijd: 1-0.

In het rijtje van toppers die over de knie werden gelegd in het Guldensporenstadion mocht ook Club Brugge niet ontbreken. Ook Club was aan zijn derde coach toe. KVK won drie ontzettend belangrijke punten voor de Operatie Redding dankzij de heerlijke actie van Abdel Kadri. De jonge Algerijn liep vanaf links naar binnen en trapte dan subliem de bal achter Simon Mignolet nabij de verste paal in doel. Ook een beauty, goed voor de 1-0.