Guldensporenstadion

Naamgeving

Het Guldensporenstadion is genoemd naar de Guldensporenslag, die plaatsvond op 11 juli 1302. Geschiedenis In 1922 vestigde het toenmalige Kortrijk Sport zich aan de Meensesteenweg in Kortrijk. De eerste voetbalinfrastuctuur werd op de huidige KVK-site neergepoot.

Kort na de tweede wereldoorlog besloot stad Kortrijk om de oude tribune die langs het voetbalveld was opgetrokken af te breken en er een nieuw voetbalstadion op te richten. In deze naoorlogse periode was het erg moeilijk om de noodzakelijke fondsen hiervoor te verwerven alsook om de benodigde bouwmaterialen te vinden, waardoor de stad moest beroep doen op giften en vrijwilligerswerk van arbeiders en ondernemers. De architect Maurice Delahousse van het bureau Stabilis NV ontwierp de plannen voor het nieuwe stadion. De vennootschap Gebroeders Vanhee werd vervolgens aangeduid voor de realisatie. De werkzaamheden duurden ongeveer vijftien maanden, waarna het stadion werd ingehuldigd op 17 augustus 1947. De totale bouwkosten lagen rond de 2 000 000 Belgische frank, zo’n € 50000. Een enorme som in die tijd.

In januari 1988 werd de oude zittribune afgebroken en vervangen door een nieuwe tribune. Deze beslissing kwam er na het Heizeldrama waarna de UEFA nieuwe veiligheidsnormen oplegde in voetbalstadions. Op 17 augustus 1988 was de nieuwe tribune afgewerkt waarna gedurende drie jaar renovatiewerken begonnen. De totale kosten om het stadion te vernieuwen, lagen rond de 72 miljoen Belgische frank (zo’n € 1 800 000) en werden gedeeld tussen de stad Kortrijk (55 miljoen) en de club (17 miljoen). Na afronding van deze werken was de capaciteit van het stadion verhoogd naar zo’n 15 000 plaatsen. Gedurende de daaropvolgende jaren werd het aantal beschikbare plaatsen verminderd. Een tribune langs één van de lange zijdes van het veld, tegenover de hoofdtribune, moest gesloten worden door betonrot. Hierdoor daalde de totale capaciteit van het stadion naar 6 896 plaatsen. Deze tribune werd gerenoveerd in 2008, toen KV Kortrijk terug naar eerste klasse promoveerde. Het stadion telt op vandaag 9 399 plaatsen, waarvan 5 749 zitplaatsen.

Ligging

Het Guldensporenstadion is gelegen tussen de Meensesteenweg (ingang bezoekers) en de Moorseelsestraat (ingang thuisploeg) in Kortrijk. Aan de achterkant van het stadion is er een oefenveld, waar KV Kortrijk zijn trainingen afwerkt met ernaast het themacafé De Kouter. Onder tribune 1 van het stadion is Club 19 gevestigd. Deze receptiezaal bevat een restaurant waartoe de abonnees van de outside seats gratis toegang krijgen.